Skip to Content

Általános folttisztítási tanácsok

Éppen piknikezik a parkban, amikor hirtelen lekvár cseppen ingének elejére. Gyermeke éppen remekül szórakozik, amikor a felfújt rágógumi szétpukkadva a hajára és a ruhájára tapad. Egy szép napon reggel arra ébred, hogy kutyája elcsúfította az előző éjszaka a padlóra dobott farmernadrágját.

A foltokat nehéz elkerülni. Tulajdonképpen nagyon is általános problémáról van szó, amellyel nap mint nap szembe kell néznünk. Lényegtelen, hogy milyen foltról van szó, a megfelelő mosószer és folttisztító segítségével még a vizelet-, kaki- és hányásfoltokat is eltüntethetjük.

A foltokat nehéz elkerülni. Ha kiváló minőségű mosószerrel mossa ruháit, akkor sakkban tarthatja a foltokat. Még jobb eredményt érhet el, ha ugyanazzal a mosószerrel előkezeli a foltokat.

A foltok eltávolításának áttekintése

Ha kiváló minőségű mosószerrel mossa ruháit, akkor sakkban tarthatja a foltokat, még többet segíthet azonban, ha előkezeli a foltokat ugyanazzal a mosószerrel.

Bármilyen foltról legyen is szó, a legfontosabb odafigyelni és gyorsan cselekedni. Nos, a foltok gyakran csupán azért állandósulnak, mert nem vesszük észre azokat, mielőtt a ruhát a gépbe dobnánk. A ruhákon számos különböző típusú foltot figyelhetünk meg. Egyes foltok fehérje-bázisúak (például az izzadság- és hónaljfoltok), illetve folyadék-bázisúak (például a gyümölcslé- és a borfoltok), míg megint mások olajbázisúak (például a zsír- és olajfoltok).

A kitisztítani kíván folt típusától függetlenül nem árt tisztában lenni néhány általános szabállyal:

  • Először mindig nézze meg a ruha mosási címkéjét. Azon fel van tüntetve a tisztítandó szövet fajtája, aminek alapján Ön eldöntheti, hogy kézzel fogja kimosni a ruhát vagy bedobja azt a mosógépbe. A mosási címkén látható a ruha megfelelő megengedett mosási hőmérséklete is.
  • Válassza a szövet fajtájának és színének megfelelő folttisztítót, illetve mosószert. Finom szövet esetén a Perwoll Wool & Silk mosószert kell használni. Színes ruhához használja a Persil Color vagy a Persil Color Gel mosószert. Fehér ruhához használja a Persil Universal vagy a Persil Aktív Gel mosószert.
  • A Persil mosószer felvitelét megelőzően gyorsan távolítsa el a folt felületéről az esetleges szilárd vagy folyékony maradékot. Egyes foltok esetén a ruhát annak fonákjáról is át kell öblíteni hideg vízzel.
  • Ne tegye a ruhát a szárítógépbe, amíg a folt teljesen el nem tűnik. Miközben próbálkozik a foltok eltüntetésével, megismételheti az előkezelési műveleteket, de csak akkor, ha a folt még nedves.

 

Eltérések a különböző speciális folttisztítási eljárások között

Fontos kellő időt szánni az egyes foltfajtákkal kapcsolatos speciális folttisztítási módszerek tanulmányozására. Míg bizonyos módszerek nagyon hasonlónak tűnhetnek, addig egy dologban különböznek. Egyes módszereknél például hideg vizes mosást kell alkalmazni, míg más eljárásoknál a ruhát mindig meleg vízben kell mosni.

Kérdések és válaszok

Ha a folt tisztításkor nem biztos a következő lépésben, akkor az alábbi gyakran ismétlődő kérdések esetleg segíthetnek a döntésben.

1. Kell-e fehérítenem a ruháimat?

Az esetek többségében nem! Bár a fehérítő hatására a ruhák fehérebbek lesznek, azonban azt teljesen megváltoztatja a ruha színét is. Ha a fehérítőt csak a foltra viszi fel, akkor a ruhán kialakul egy teljesen új folt, amelytől még nehezebb megszabadulni. Ezen kívül a fehérítő rosszul reagál bizonyos szövetfajták esetén. Hajlamos például sárgítani a poliésztert és károsítani a pamutszálakat.

2. Mi a helyzet a házi folttisztító készítményekkel?

A házi készítményekkel eleinte időt és pénzt lehet megtakarítani, azonban az általuk okozott kár miatt nem éri meg azokat használni. Egyes házi készítmények, például a citromlé és a hidrogén-peroxid, természetes módon kifehérítik a színes ruhát. Más házi ellenszerek, például az ecet és a só, idővel tönkreteszik a mosógépet.

3. Mit tegyek, ha távol vagyok otthonomtól, amikor a folt keletkezik?

Először is ne essen pánikba. Nedvesítsen be egy tiszta törlőkendőt. Száraz törlőkendővel itasson fel minél több folyadékot a foltból, majd tegye a benedvesített ruhát az első törlőkendőre. Amíg a folt nem száraz, addig jóval könnyebben megszabadulhat attól.

4. Hogyan szabályozhatom a folt szétterjedését?

Felitatással. Akárhogy is legyen, semmiképpen ne dörzsölje vagy sikálja az anyagot. Csak itassa fel a folyadékot.

Szeretne megszabadulni a ruháján lévő folttól? Könnyűszerrel megteheti a megfelelő Persil mosószerrel és néhány hasznos ötlet alkalmazásával.

További termékek

  • Persil Deep Clean erő a tökéletesen tiszta és ragyogó fehér ruhákért.

    Persil Universal Gél

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Universal Mosópor

  • A Persil Active Gél olyan mosószer, melyben megbízhat, tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Color Gél

Latest articles

  • Bár a ruházaton és a háztartási textíliákon gyakran találkozhatunk sötét és makacs tintafoltokkal, illetve tollnyomokkal, azonban néhány nagyon könnyű módszerrel eltávolíthatja azokat és folytathatja megszokott tevékenységét a nap hátralévő részében.

    Tintafoltok és tollnyomok eltávolítása

  • Néhány egyszerűen végrehajtható művelettel könnyen eltávolíthatók a vérfoltok.

    Vérfoltok eltávolítása

  • A kávé és a fekete tea foltjai viszonylag egyszerűen eltávolíthatók.

    Kávé- és teafoltok eltávolítása