A curry- és fűszerfoltok típusai

Akár rászáradt kurkuma, akár curry vagy chili okozta foltot próbál eltávolítani, gyorsan kell cselekednie, hogy megszabadulhasson attól. Először azonban meg kell vizsgálni, hogy hol található a folt. A kurkuma ugyanolyan könnyen hagy foltot kemény felületeken és kárpiton, mint az Ön ruháján Ruhán lévő foltok esetén viszont ezeket a lépéseket.

 

Curry- és fűszerfolt eltávolítása: Lépésről lépésre

  1. Cselekedjen gyorsan. A kurkumafolt gyorsan beivódik a ruhába és majdnem lehetetlen megszabadulni attól, ha egyszer megkötött.
  2. Válassza a szövet fajtájának és színének megfelelő Persil mosószert.
  3. Szükség esetén végezze el a folt előkezelését a kiválasztott mosószer felvitelével, finoman bedörzsölve azt a foltos részbe.
  4. Mossa ki a ruhát a szövethez megengedett maximális hőmérsékleten.
  5. A folt ellenőrzése

 

A mosószer kiválasztása

Kurkumafolt eltávolításakor válasszon mind a szövet fajtájához, mind pedig annak színéhez alkalmas mosószert. Használja a Persil Universal vagy a Persil Aktiv Gel mosószert fehér és színtartó, illetve a Persil Color vagy a Persil Color Gel mosószert színes ruhához, a Perwoll Wool & Silk -t pedig finom szövethez.

 

A folt előkezelése

Cselekedjen gyorsan és vigyen fel Persil Aktiv Gel vagy Persil Color Gel mosószert közvetlenül a kurkumafoltra. Finoman dörzsölje be a szövetbe és hagyja rajta néhány percig, majd mossa ki a ruhát.

 

Mosás és öblítés

Ha a pontszerű kezelési módszert választotta, akkor leöblítés nélkül dobja a ruhát a mosógépbe. A kiválasztott mosószert az „erősen szennyezett” program szerint adagolja, majd mossa ki a ruhát a ruhaápolási címkén feltüntetett megengedett legmagasabb hőmérsékleten.

 

A folt ellenőrzése

A ruha szárítását megelőzően ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e. Ha nem, akkor áztassa be a foltos ruhát néhány órára a kiválasztott mosószer meleg vizes oldatában. A folt eltávolításának felgyorsítása érdekében növelje az adagot és válaszom intenzív, illetve meghosszabbított időtartamú mosási programot a következő mosásnál.

 

Curry- és fűszerfolt eltávolítása speciális fajtájú ruhából és szövetből.

A fenti módszerekkel általában megfelelően eltávolítható az ingen van nadrágon éktelenkedő curryfolt. Abroszon, lepedőn vagy kárpiton található folt esetén azonban az ápolási címke alapján mindenképpen ellenőrizze, hogy a szövet mosható-e mosógépben. Ezek az anyagok adott esetben pontszerű kezelést igényelnek. Ha erről van szó, akkor kezelje elő a területet, majd öblítse le meleg vízzel és itassa szárazra azt. Addig ismételje a műveletet, amíg a folt el nem tűnik.

 

Finom szövet (például gyapjú, selyem és lenvászon) esetén a ruhát mindig kézzel mossa Perwoll Wool & Silk felhasználásával, nehogy sérüljenek a szövetszálak.

 

Speciális mosószerek curry- és fűszerfoltokhoz

A folyadék (például chili és curry szósz) okozta kurkuma foltok eltávolításának hagyományos módszerénél a mosószerrel végzett előkezelést megelőzően a foltból fel kell itatni minél több folyadékot. Színtartó szövet esetén használjon fehérítőtartalmú mosószert (például Persil Universal) az ilyen jellegű.

 

Curry- és fűszerfolt eltávolítása fehér és sárga ruhából.

A legtöbb esetben a fenti módszerek segítenek megszabadulni a fehér és sárga ruhán található curry- és fűszerfoltoktól. Makacs foltok esetén azonban az előkezelést és a mosást megelőzően a ruhát adott esetben be kell áztatni a kiválasztott mosószer meleg vizes oldatába.

 

Véletlenül eltévesztette a száját a curry szósz zamatos izének élvezete közben? Cselekedjen gyorsan és szabaduljon meg a kurkumafoltoktól ezeket a lépéseket követve.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.