Nehezen eltávolítható foltok pamutruházaton

Lyukacsos szerkezete miatt a foltban lévő folyadék könnyebben beszívódik a pamut anyagába, mint másfajta szövetekbe. Az izzadság- és hónaljfoltok, továbbá a dezodorfoltok gyakran láthatók pamutruházaton, mert a pamut gyorsan és könnyen magába szívja a természetes váladékként megjelenő olajokat. A gyors kezelés elmulasztása esetén a folt állandóan a szövetben marad. A pamutszálak a szagot is megköthetik, különösen izzadság- és hónaljfoltok esetén.

 

A pamutruhán azonban nem csupán izzadságfoltok jelenhetnek meg. Más anyaghoz hasonlóan a pamutruhát is vérfoltok, vörösborfoltok, zsír- és olajfoltok, tintafoltok és tollnyomok vagy akár gyümölcsléfoltok csúfíthatják el. Legyen szó kávé- és teafoltról vagy fű és falevél okozta foltról, hamar meg kell kezdeni a tisztítást, hogy véglegesen megszabadulhassunk a folttól.

 

Foltok eltávolítása pamutruhából és pamut anyagú háztartási textíliából

A pamutruhák és a pamut anyagú háztartási textíliák többsége gépben mosható és szárítható; a gépi mosás és szárítás nem teszi tönkre magát a pamutszálat. A pamut ruhadarabok azonban összemehetnek és összegyűrődhetnek a szárítógépben, ezért a szárítás előtt el kell olvasni a ruhaápolási címkét a megfelelő hőmérséklet kiválasztása érdekében.

 

Pamutruhában lévő folt eltávolításakor csak óvatosan szabad használni fehérítőt a szövetanyagokhoz. Bár a mosószerekben lévő oxigénes fehérítő segít eltüntetni a foltokat, azonban ezek a szerek károsíthatják a szövet szálait.

 

Foltok eltávolítása pamutból: Lépésről lépésre

  1. Nézze meg a ruhaápolási címkén, hogy a pamutruha mosható és szárítható-e gépben.
  2. Válasszon a szövet színének megfelelő Persil mosószert.
  3. Végezze el a folt előkezelését a kiválasztott Persil mosószerrel.
  4. Mossa ki a ruhát a pamuthoz engedélyezett maximális hőmérsékleten.
  5. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

 

Mosószer kiválasztása

Miután a ruhaápolási címkén ellenőrizte, hogy a pamut mosógépben mosható-e, használjon:

 

 

Előkezelés

Vér-, kávé- és tea-, továbbá egyéb folyadékfoltok pamut ruhából történő eltávolításakor itassa fel az érintett területet tiszta törlőkendővel, minél több fölös folyadékot eltávolítva. Hátulról hideg vízsugárral mossa át a foltot.

 

Ezt követően, továbbá minden egyéb típusú folt esetén vigyen fel bőséges mennyiségű Persil Color Gel vagy Persil Aktív Gel mosószert a folt felületére. Finoman dörzsölje be azt a foltba, hogy beszívódjon a szövetszálakig. Makacs folt esetén a mosószert néhány percig rajta lehet hagyni a lemosást megelőzően.

 

Mosás és öblítés

A kiválasztott Persil mosószerrel mossa ki a ruhát a szövethez megengedett maximális hőmérsékleten.

 

A folt ellenőrzése

A pamutruha kimosását követően ellenőrizze, hogy eltűnt-e mind a folt, mind pedig a szag (izzadságfoltok esetén). Szükség esetén ismételje meg ezeket a műveleteket.

 

Makacs foltok kezeléséhez néhány órára beáztathatja a pamutruhát a kiválasztott mosószer vizes oldatába, majd ismét mossa ki a ruhát.

 

Ne tegye a ruhát szárítógépbe, amíg a folt még látható. Ellenkező esetben a folt állandósulhat.

 

A pamut ideális szövet nyári ruhához, azonban könnyen magába szívja a foltban lévő nedvességet. Tisztában kell lennie azzal, hogy hogyan kell kezelni az ilyen foltokat Persil mosószerrel.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.