A gyümölcs- és zöldségfoltok típusai

A gyümölcs- és zöldségfoltok számos különböző fajtáját különböztetjük meg, beleértve a paradicsom, az áfonya, a narancs, a földieper, a cseresznye, a bogyók, a földi szeder, a málna, a gránátalma, a haldi és a mangó okozta foltokat is. Az ember evés közben is bepiszkíthatja ruházatát:

 

 • Tőzegáfonya
 • Görögdinnye
 • Fekete ribiszke
 • Alma
 • Szőlő
 • Jamun
 • Őszibarack

 

Ezeket a foltokat okozhatja felvágatlan friss gyümölcs és zöldség, de keletkezhetnek zselé és lekvár fogyasztásakor is.

 

Gyümölcs- és zöldségfoltok eltávolítása: Lépésről lépésre

 1. Mihamarabb cselekedjen.
 2. Rázza le ruházatáról a fölösleges mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget.
 3. Folyasson hideg vizet a foltra.
 4. Válasszon a ruha színéhez és a szövet típusához alkalmas Persil mosószert.
 5. Végezze el a ruha előkezelését.
 6. Mossa ki a ruhát.
 7. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

 

Gyorsan cselekedjen.

Távolítson el minél több, a ruházaton maradt gyümölcsöt, zöldséglevet vagy mártást, majd folyasson hideg vizet a ruhára. Eközben szivaccsal nyomogassa a folt területét, elősegítve annak fellazítását.

 

A mosószer és a folttisztító kiválasztása

A megfelelő mosószer megteszi a magáét. A Persil Color mosópor vagy a Persil Color Gel színes, illetve a Persil Universal mosópor vagy a Persil Aktiv Gel fehér ruhához a megfelelő választás. A Perwoll Wool & Silk a legjobb megoldás kényes szövethez, például selyemhez, gyapjúhoz vagy szaténhoz. A mosást vagy az előkezelést megelőzően azonban mindenképpen olvassa el a ruhaápolási címkét.

 

Előkezelés és mosás

Ellenőrizze a színtartóságot, majd vigyen fel Persil Aktiv Gel vagy Persil Color Gel mosószert közvetlenül a foltra és finoman dörzsölje be azt. Várjon pár percig, majd mossa ki a ruhát a ruhaápolási címke szerinti maximális hőmérsékleten.

 

A folt ellenőrzése

Ha a folt nem tűnik el teljesen az első mosást követően, akkor esetleg a ruhát néhány órára be kell áztatni a kiválasztott Persil  mosószer mosóoldatába, majd a szokásos módon ki kell mosni a ruhadarabot. Az áztatás hatékonyan gyorsíthatja a makacs gyümölcs- és zöldség foltok eltávolítását, így megszabadulhat azoktól. 

 

Gyümölcs- és zöldségfoltok eltávolítása speciális fajtájú ruhából és szövetből

Bogyó okozta folt ingből vagy eperfolt fehér nadrágból való eltávolításakor a fenti módszerek többnyire hatásosak. Bizonyos anyagokat azonban nem lehet mosógépben mosni. Kézzel mosható ruhák (például selyemből vagy gyapjúból készült kényes szövetek) esetén használjon Perwoll Wool & Silk  mosószert a folttisztításhoz.

 

Különleges színű gyümölcs- és zöldségfoltok eltávolítása

Nehezen eltávolítható gyümölcs- vagy zöldségfolt esetén a mosószer kiválasztását megelőzően meg kell vizsgálni a ruhadarab színét. A színre kész mosószerek leginkább a kék, a fekete, a piros vagy a zöld ruhaneműhöz alkalmasak, különösen akkor, ha a ruha kevésbé színtartó.

 

Speciális mosószer gyümölcs- és zöldségfoltokhoz

Házi készítésű folttisztító segítségével szintén megszabadulhatunk a gyümölcs- és zöldségfoltoktól. Ezek a szerek azonban károsíthatják a szövetet és megrongálhatják a mosógépet is. Gyümölcs- és zöldségfoltok eltávolításához speciálisan folt, piszok és szennyeződés eltüntetésére tervezett mosószereket kell választani.

 

Frusztrálják a gyümölcs- és zöldségfoltok? Ezeket a módszereket követve nyugodtan étkezhet egészségesen és nem kell aggódnia a véletlen kellemetlenségek miatt.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.