Az izzadságfoltok fajtái

Bár az „izzadság” szó hallatán sokaknak automatikusan a hónaljfoltok jutnak az eszünkbe, azonban az izzadság nem csak itt okozhat problémákat. Rossz éjszakai alvást vagy kemény munkát követően nyakfoltok, illetve izzadságfoltok keletkezhetnek a lepedőn és a derékhajlatban.

 

Ami a hónaljfoltokat illeti, leggyakrabban a használt dezodor a bűnös. Az izzadságban lévő proteinek gyakran negatívan reagálnak a legtöbb dezodorban előforduló alumíniumra. Emiatt nem megfelelő bőrlégzés alakul ki ezen a területen.

 

Izzadságfoltok eltávolítása: Lépésről lépésre

Verejtékfolt eltávolítása nem feltétlenül nehéz feladat. Lépésről lépésre követve ezeket az utasításokat eltávolíthatja az izzadságfoltokat lepedőből, ingből és más ruhaneműből.

 

  1. Válasszon a ruha színének és szövet típusának megfelelő Persil mosószert mely egyben kiváló folttisztító tulajdonsággal is bír.
  2. Végezze el a folt előkezelését Persil Aktív Gel vagy Persil Color Gel felvitelével.
  3. Mossa ki a ruhát a szövethez megengedett maximális hőmérsékleten.
  4. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.
  5. Szükség esetén végezzen újabb előkezelést és mosást.

 

A mosószer és a folttisztító kiválasztása

Folttisztításkor először a ruhaápolási címkén ellenőrizni kell, hogy az anyag mosható-e mosógépben. Ez befolyásolja a folttisztító kiválasztását. Mosógépben mosható fehér színű ruhához használja a Persil Universal mosóport vagy a Persil Aktív Gel, színes ruhához pedig a Persil Color mosóport vagy a Persil Color Gel mosószert. Kézzel mosható finom szövethez (például selyemhez vagy gyapjúhoz) használjon Perwoll Wool & Silk mosószert.

 

Előkezelés

Ellenőrizze a színtartóságot, majd vigyen fel egy kevés Persil Aktív Gel mosószert fehér vagy Persil Color Gel mosószert színes, illetve Perwoll mosószert kényes ruha esetén közvetlenül a foltra, finoman dörzsölje be azt és hagyja rajta 5-10 percen keresztül.

 

Mosás és öblítés

A mosás előtt a ruhaápolási címkén ellenőrizze a megengedett maximális mosási hőmérsékletet. Minél magasabb a hőmérséklet, annál könnyebben távolítható el a folt, továbbá az azzal együtt járó szag.

 

A folt ellenőrzése

Makacs folt esetén készítse el a kiválasztott Persil mosószer mosóoldatát, és az ismételt mosást megelőzően fél órára áztassa be abba a ruhát.

 

A mosást követően ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e. Ha nem, akkor az előkezeléshez használhat drogériákban kapható speciális savas folttisztítót (rozsdatisztító), azonban feltétlenül tanulmányozza a speciális folttisztító használati utasítását és a ruhaápolási címkét.

 

Semmiképpen ne szárítson meg olyan ruhadarabot, amelyen még láthatók az izzadságfolt vagy a hónaljfolt nyomai. Ehelyett addig ismételje a fenti műveleteket, amíg a folt el nem tűnik.

 

Izzadság- és hónaljfoltok eltávolítása speciális ruhából és szövetből

Teljesen mindegy, hogy az izzadságfoltokat lepedőből, ingből vagy zakóból kell eltávolítani, mindenképpen fordítson kellő figyelmet a kezelendő szövet fajtájára. Bizonyos fajtájú szövetek (például a poliészter, a vászon és a pamut) jól bírják a mosógép erős pörgését és forgó mozgását. Más a szövetek ennél kényesebbek. A bőr-, selyem- vagy gyapjúruhán található izzadságfoltok esetén a legjobb megoldás a kézi mosás vagy a foltkezelés.

 

Ugyanakkor a két vagy több különböző fajtájú szövetből készült ruhadarabok becsapósak lehetnek ebben a tekintetben. Ha izzadságfoltokat szeretne eltávolítani kalapból, akkor tanulmányoznia kell a kalap minden részét. Melyik annak legkényesebb anyaga? A legtöbb kalap pamutból készül, azonban a szegély mentén selyem- vagy szarvasbőr szalaggal rendelkezik; ekkor a teljes kalapot úgy kell tekinteni, mintha selyemből vagy szarvasbőrből készült volna és kézzel kell kimosni azt.

 

Házi készítésű folttisztítók izzadságfoltok eltávolításához

Sokan természetes folttisztítókkal próbálják eltüntetni a foltokat, különösen kényes szövetekből. Azonban nem mindig ez a legjobb megoldás. Bizonyos folttisztítók (például hidrogén-peroxid és citromlé) hatására a ruha kifakulhat. A fehér ecet képes eltávolítani a foltokat és puhítja a ruhát, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ecet savassága idővel tönkreteheti a mosógép gumi és műanyag alkatrészeit. Más házi készítésű folttisztítók (például a só és a szétmorzsolt aszpirin) csak hosszú órák alatt képesek felbomlasztani az izzadságfoltban található vegyszereket és eltávolítani azokat,

 

A Persil mosószerek gyorsan hatnak, szerkezetük révén pedig kellően hatékonyak a foltok kezeléséhez, ugyanakkor kímélik a szövetet és a mosógépet.

 

Nem kell többé együtt élnie a kínos sárga foltokkal. Persil mosószerrel eltüntetheti ezeket a foltokat és az azokkal együtt járó szagot.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.