Izzadságfolt eltávolítása különböző típusú kalapokból

Gyakran a kalap típusa határozza meg az izzadságfolt tisztításához használandó módszert. A gyapjú-, nemez- és a vászonkalapon lévő folt eltávolításához precíz módszert és kézi mosást kell alkalmazni. Ezek az anyagok könnyen összemennek és elveszthetik formájukat a gépi mosás során.

 

A legújabb baseballsapkák általában köpperből, pamutból vagy jersey-szövetből készülnek. Baseballsapkában lévő izzadságfolt kimosásához általában a mosógép kímélő programját kell használni, illetve a sapkát kézzel vagy mosógépben kell kimosni; a szövet anyaga elég erős ahhoz, hogy kibírja a sokhabos mosást. Ugyanakkor a mosáshoz esetleg használni lehet műanyag vagy fém sapkamosó keretet, hogy a sapka megőrizze formáját. A sapkamosó keret a sapkát a helyén tartja, így annak széle nem gyűrődik fel, illetve nem hajlik meg a mosási ciklus közben.

 

A károsodásnak jobban kitett baseballsapkán lévő izzadságfolt eltávolításához azt kézzel kell kimosni. Számos esetben ezekre a sapkák természetes vagy egyéb kényes szövetből készülnek. Más típusú kalapokat (például a puha kalapokat, a cilindereket és a keménykalapokat) a gépi mosás helyett kézzel kell kimosni vagy azokon pontszerű tisztítással kell az izzadságfoltot eltávolítani, nehogy a szövet károsodjon.

 

Izzadságfolt eltávolítása kalapból: Lépésről lépésre

  1. Válassza a megfelelő Persil mosószert.
  2. Kezelje előzetesen az érintett területet bizonyos mennyiségű Persil Aktiv Gel vagy Persil Color Gel mosószerrel.
  3. Mossa ki a baseballsapkát vagy a kalapot. A ruhaápolási címke alapján ellenőrizze, hogy a kalapot kézzel vagy a mosógépben kell-e mosni.
  4. Szárítsa meg a kalapot levegőn.
  5. Ellenőrizze, hogy az izzadságfolt még mindig látható-e.

 

Válasszon Persil mosószert és egy folttisztítót.

A mosószer és a folttisztító kiválasztása a kalap színétől függ. Színtartó mosható kalapok és sapkák esetén a Persil Universal vagy a Persil Aktiv Gel izzadságfolt-eltávolítót. A Color vagy a Persil Color Gel jól használható színes kalapokhoz és baseballsapkákhoz. Festett kalapok használja a Persil Aktiv  Gel vagy Persil Color Gel mosószert, kis mennyiséget adagolva közvetlenül a foltra. Feltétlenül kövesse a termék címkéjén feltüntetett adagolási ajánlásokat.

 

A folt előkezelése

Végezze el a folt elő kezelését Persil Aktiv Gel vagy Persil Color Gel mosószerrel, finoman dörzsölje be azt és hagyja a folton egy ideig. Ezután mossa ki a sapkát az ápolási címke utasításai szerint.

 

A kalap mosása

Kalapon lévő sárga folt eltávolításához azt a termékápolási utasítások szerinti megengedett legmagasabb hőmérsékleten vagy.  Egyes kalapok esetén kézi mosást kell alkalmazni. Ebben az esetben töltsön meg egy mosóteknőt vagy konyhai mosogatót langyos vízzel és tegye a kalapot a vízbe. A vízben finoman dörzsölje meg ujjaival a kalapot, hogy eltüntesse az izzadságfoltot.

 

Szárítsa meg levegőn.

A szövet színétől függően a kalapot esetleg száradni kell hagyni, mert csak azután kehet megállapítani, hogy a folt még mindig jelen van-e. A kalapokat mindenképpen levegőn kell szárítani; ez segít megőrizni azok formáját.

 

A foltok ellenőrzése

Ha nem sikerült eltávolítani az izzadságfoltot a kalapból, akkor addig ismételje a műveletet, amíg a folt el nem tűnik.

 

Izzadságfolt eltávolítása kalapból: A kalapok különféle szöveteinek és különböző részeinek kezelése

Bizonyos szövetfajták (például a köpper, a pamut, a jersey, az akril és a poliészter) bírják a gépi mosást, bár a kalapok elveszthetik formájukat sapkamosó keret nélkül, amely a helyükön tartja azokat a mosógépben. Más szövetek (például a lenvászon, a nemez, a gyapjú és a szarvasbőr) viszont alaktalanná válnak, lehámlanak vagy szét is eshetnek a gépi mosáskor. Az ezeken lévő izzadságfoltokat pontszerű tisztítással vagy kézi mosással kell eltávolítani.

 

A kalapoknak számos olyan részük van, amelyek érzékenyebbek, mint maga az anyag. Példának okáért, egy baseballsapkán lehetnek olyan erős patentkapcsok, fémcsatok és illesztések, amelyek nem rongálódnak meg a mosógépben. Azonban lehetnek rajtuk olyan érzékeny hímzések, amelyek - az izzadságfoltok eltávolítása érdekében végzett - többszöri mosást követően szálakra bomolhatnak. Ebben az esetben a sapka kézi mosása vagy pontszerű kezelése jobb megoldás a sapka állagának megőrzése érdekében.

 

Másfajta kalapokon olyan részek lehetnek, amelyek szintén érzékenyek a gépi mosásra. A forma megőrzése érdekében a klasszikus kalapok kemény teteje és kör alakú karimája kezelhető például keményítővel. Kalapon lévő sárga folt tisztításakor a gépi mosás hatására a kalap elvesztheti formáját.

 

Ha nem biztos benne, hogy hogyan kell eltávolítani az izzadságfoltot a kalapból, akkor ne kockáztasson és ne tegye a kalapot a mosógépbe. Kezelje előzetesen a foltos részt, majd kézzel mossa ki a kalapot.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.