Kávé- és teafoltok eltávolítása: Lépésről lépésre követendő útmutató

  1. Itassa fel a fölös folyadékot tiszta, száraz törlőkendővel.
  2. A szövet színe és fajtája alapján válassza ki a megfelelő Persil mosószert.
  3. Végezze el a folt előkezelését a mosószerrel.
  4. Mossa ki és öblítse ki hideg vízben.
  5. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

 

A mosószer kiválasztása

Folttisztításkor mindig ellenőrizze a ruhaápolási címkén, hogy a ruhanemű mosható-e mosógépben. Ha igen, és a ruha fehér színű, akkor a megfelelő folttisztító a Persil Universal mosóspor vagy a Persil Aktív Gel mosószer. Színes ruha esetén használja a Persil Color mosóport vagy a Persil Color Gel mosószert. Kényes ruha esetén a mosáshoz ajánlatos Perwoll Wool & Silk mosószert használni.

 

Előkezelés

Színes ruha esetén a Persil mosószer használata előtt ellenőrizze a színtartóságot. Itassa fel a foltban lévő nedvességet tiszta törlőruhával és távolítson el minél több folyadékot ezzel a módszerrel. Ezután vigyen fel Persil Color Gel vagy Persil Aktiv Gel mosószert közvetlenül a foltra, finoman dörzsölje be, majd hagyja, hogy az 5-10 percen keresztül kifejtse hatását. Makacs folt esetén összekeverheti a kiválasztott Persil mosószert langyos vízzel és beáztathatja a ruhát néhány órára.

 

Mosás

Kávé- és zöldtea-folt esetén jobb, ha a ruhát beáztatjuk hideg vízbe.

 

A mosást azonban az adott szövethez engedélyezett maximális hőmérsékleten kell végezni.

 

Ezek az információk megtalálhatók a ruhaápolási címkén.

 

A legtöbb folt eltűnik a ruhából egy mosást követően. Ha viszont a folt még mindig látható az első mosás után, akkor meg kell ismételni az előkezelést és a ruhát ismét ki kell mosni.

 

Kávé- és teafoltok eltávolítása speciális fajtájú ruhából és szövetből

A fenti módszerek hatásosak, akár ingen, nadrágon vagy lepedőn van a kávéfolt.

 

Ha speciális szövetből szeretne foltot eltávolítani, akkor másféle mosószert és módszert kell alkalmaznia. Míg a poliészter és a pamutingek moshatók mosógépben, addig a selyem és a gyapjú anyagúak nem. Utóbbiakat kézzel kell kimosni Perwoll Wool & Silk használatával.

 

Kávé-, ill. teafoltok eltávolítása különböző színű szövetekből és ruhákból

Persil mosószer vagy bármely folttisztító használatakor a folt kezelését megelőzően mindenképpen ellenőrizze a színtartóságot egy nem feltűnő helyen. Kávéfolt fehér ruhából való eltávolításához mindenképpen Persil Universal mosóport vagy Persil Aktiv Gel  mosószert használjon, mert azokat speciálisan fehér szövetek tisztítására tervezték.

 

Rászáradt kávé- és teafoltok eltávolítása

Rászáradt kávé- és teafoltok eltávolítása kissé nehezebb feladat. Fehér ingen vagy nadrágon található régi kávéfolt eltávolításához előzetesen áztassa be az anyagot Persil mosószerrel összekevert langyos vízbe. Az áztatást legalább egy órán keresztül vagy esetleg egész éjszakán át kell végezni. Az előkezelést követően öblítse ki és mossa ki a ruhát a megfelelő módszerekkel.

 

Házi készítésű és természetes folttisztítók kávé- és teafoltokhoz

Kávé- és teafoltok eltávolításakor nem ajánlatos házi készítésű és természetes folttisztítókat használni. A Persil Universal, a Persil Aktiv Gel vagy a Persil Color és a Persil Color Gel mosószerektől eltérően ezeket az ellenszereket nem folttisztításra tervezték; azok gyakran még jobban bepiszkolják a ruhát. Az alkoholos bedörzsölés károsíthatja bizonyos kényes szövetek fonalait, a hidrogén-peroxid megváltoztathatja a szövet színét, az ecet pedig - tartós használatot követően - a mosógép gumi és műanyag alkatrészeinek károsodását okozhatja.

 

Ne hagyja, hogy egy véletlenül kilöttyent ital tönkretegye a napját. Ezekkel a módszerekkel gyorsan eltüntetheti a kávé- és teafoltokat.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.