A selyemruhán lévő foltok típusai

Más anyagokhoz hasonlóan a selyemruhán is foltot ejthet étel, víz, bor, kenőanyag és olaj, vér, tinta és toll. A selyemingeken gyakran találkozhatunk dezodor-, izzadság- és hónaljfoltokkal, valamint sminkfoltokkal. A selyemszövet károsodásának megelőzése érdekében fontos azonnal hozzálátni bizonyos foltok (például a bor- vagy kenőanyag- és olajfoltok) tisztításához.

 

Selyemanyagon lévő foltok eltávolítása: Lépésről lépésre

  1. A ruhaápolási címke alapján ellenőrizze, hogy a selyem mosható-e kézzel vagy csak vegytisztítóban tisztítható.
  2. Válasszon gyapjúhoz és selyemhez készült speciális mosószert, például Perwoll Wool & Silk márkát.
  3. A rejtett varratnál ellenőrizze a színtartóságot.
  4. Végezze el a folt előkezelését a kiválasztott mosószerrel.
  5. Mossa ki a ruhát kézzel.
  6. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

 

Mosószer kiválasztása

Mind az előkezelést, mind pedig a kézi mosást illetően a Perwoll Wool & Silk a legjobb választás, ha olyan finom szövetről van szó, mint a selyem.

 

A folt előkezelése

A folt előkezelése annak típusától függ. A legtöbb folyadékfolt (például bor, gyümölcslé, vér, kávé és tea, tinta és toll vagy víz okozta foltok) esetén tiszta fehér törlőkendővel itasson fel a foltból minél több folyadékot. Fordítsa ki a ruhát és hideg vízsugárral mossa a foltot a ruha fonákjáról.

 

Ezt követően - és a legtöbb egyéb folt (például smink-és dezodorfoltok, izzadság- és hónaljfoltok) esetén vigyen fel kis mennyiségű Perwoll Wool & Silk mosószert közvetlenül a foltra és hagyja, hogy az egy ideig kifejtse hatását, de vigyázzon, nehogy rászáradjon.

 

Mosás és öblítés

Kézzel meleg vízben mossa ki a ruhát Perwoll Wool & Silk mosószerrel.

 

Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

A selyem előkezelését és kézi mosását követően ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e. Ha nem, akkor ismételje meg az előkezelési műveleteket, áztassa be a selyemszövetet félórára Perwoll Wool & Silk mosóoldatába, majd ismét mossa ki a ruhát a szokásos módon. Ha a folt nem jön ki többszöri kezelést követően sem, akkor ne szárítsa meg a ruhát. Helyette adja be azt vegytisztítóba.

 

Selyemruhákon és háztartási textílián lévő foltok

A fenti műveletek hatásosnak bizonyulnak gépben mosható selyem nyakkendőkön, ingeken, blúzokon, női ruhákon sőt, még háztartási textíliákon (például lepedőkön és abroszokon) található foltok eltávolításához. Bár nagy a csábítás, hogy az ember természetes és házi készítésű folttisztítókkal próbáljon megszabadulni a selyemszöveten lévő foltoktól, azonban inkább kerülni kell ezeket a módszereket. A selyem finom szövet, amely könnyen maradandóan károsodhat akár természetes hatóanyagok használata esetén is. Helyette használjon finom szövethez készült mosószert.

 

Folt éktelenkedik elegáns selyem nyakkendőjén vagy ingén? Ez a finom szövet speciális ápolást igényel, ezekkel a módszerekkel azonban megszabadulhat a foltok többségétől.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.