Selyem anyagon lévő foltok eltüntetése

A selyem elegáns, de egyben kényes szövet is. A gyakori mosás nem tesz jót neki, de ugyanígy nem használ a vegytisztítás sem. A folt selyem nyakkendőből, selyem köntösből vagy selyemingből való eltávolításához gyakorta a kézi mosás bizonyul a legkíméletesebb és a leghatékonyabb módszernek. A mosás előtt azonban semmiképpen ne feledje ellenőrizni a ruhaápolási címkét. Ha a selyemruha csak vegytisztítóban tisztítható, akkor a folt ugyan elvileg kezelhető, azonban nem ez a legjobb módszer, mert még a tiszta víz is megváltoztathatja az érzékeny selyemszövet színét és külső megjelenését. Ilyenkor a vegytisztítás marad az egyetlen lehetőség.

A selyem elegáns, de egyben kényes szövet is.

A selyemruhán lévő foltok típusai

Más anyagokhoz hasonlóan a selyemruhán is foltot ejthet étel, víz, bor, kenőanyag és olaj, vér, tinta és toll. A selyemingeken gyakran találkozhatunk dezodor-, izzadság- és hónaljfoltokkal, valamint sminkfoltokkal. A selyemszövet károsodásának megelőzése érdekében fontos azonnal hozzálátni bizonyos foltok (például a bor- vagy kenőanyag- és olajfoltok) tisztításához.

Selyemanyagon lévő foltok eltávolítása: Lépésről lépésre

  1. A ruhaápolási címke alapján ellenőrizze, hogy a selyem mosható-e kézzel vagy csak vegytisztítóban tisztítható.
  2. Válasszon gyapjúhoz és selyemhez készült speciális mosószert, például Perwoll Wool & Silk márkát.
  3. A rejtett varratnál ellenőrizze a színtartóságot.
  4. Végezze el a folt előkezelését a kiválasztott mosószerrel.
  5. Mossa ki a ruhát kézzel.
  6. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

Mosószer kiválasztása

Mind az előkezelést, mind pedig a kézi mosást illetően a Perwoll Wool & Silk a legjobb választás, ha olyan finom szövetről van szó, mint a selyem.

A folt előkezelése

A folt előkezelése annak típusától függ. A legtöbb folyadékfolt (például bor, gyümölcslé, vér, kávé és tea, tinta és toll vagy víz okozta foltok) esetén tiszta fehér törlőkendővel itasson fel a foltból minél több folyadékot. Fordítsa ki a ruhát és hideg vízsugárral mossa a foltot a ruha fonákjáról.

Ezt követően - és a legtöbb egyéb folt (például smink-és dezodorfoltok, izzadság- és hónaljfoltok) esetén vigyen fel kis mennyiségű Perwoll Wool & Silk mosószert közvetlenül a foltra és hagyja, hogy az egy ideig kifejtse hatását, de vigyázzon, nehogy rászáradjon.

Mosás és öblítés

Kézzel meleg vízben mossa ki a ruhát Perwoll Wool & Silk mosószerrel.

Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

A selyem előkezelését és kézi mosását követően ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e. Ha nem, akkor ismételje meg az előkezelési műveleteket, áztassa be a selyemszövetet félórára Perwoll Wool & Silk mosóoldatába, majd ismét mossa ki a ruhát a szokásos módon. Ha a folt nem jön ki többszöri kezelést követően sem, akkor ne szárítsa meg a ruhát. Helyette adja be azt vegytisztítóba.

Selyemruhákon és háztartási textílián lévő foltok

A fenti műveletek hatásosnak bizonyulnak gépben mosható selyem nyakkendőkön, ingeken, blúzokon, női ruhákon sőt, még háztartási textíliákon (például lepedőkön és abroszokon) található foltok eltávolításához. Bár nagy a csábítás, hogy az ember természetes és házi készítésű folttisztítókkal próbáljon megszabadulni a selyemszöveten lévő foltoktól, azonban inkább kerülni kell ezeket a módszereket. A selyem finom szövet, amely könnyen maradandóan károsodhat akár természetes hatóanyagok használata esetén is. Helyette használjon finom szövethez készült mosószert.

Folt éktelenkedik elegáns selyem nyakkendőjén vagy ingén? Ez a finom szövet speciális ápolást igényel, ezekkel a módszerekkel azonban megszabadulhat a foltok többségétől.

További termékek

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Universal Mosópor

  • Persil Deep Clean erő a tökéletesen tiszta és ragyogó fehér ruhákért.

    Persil Universal Gél

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Color Mosópor

Latest articles

  • Teljesen mindegy, hogy milyen típusú sminkről van szó, ha hamar hozzálát a folt eltávolításához, akkor megmentheti ruháját.

    Smink- és rúzsfoltok eltávolítása

  • Néhány egyszerűen végrehajtható művelettel könnyen eltávolíthatók a vérfoltok.

    Vérfoltok eltávolítása

  • A kávé és a fekete tea foltjai viszonylag egyszerűen eltávolíthatók.

    Kávé- és teafoltok eltávolítása