A vérfoltok típusai

A vér, amely származhat gyermeke orrából, a vacsorához megtisztított halból vagy a menstruációs ciklusból, gyorsan foltot ejthet a ruhán és nehéz kitisztítani azt, ha hosszú ideig elhanyagolják. Legyen szó állati, menstruációs vagy akár a Halloween ünnepre zombinak öltözött gyermekek által használt hamis vérről, hamar kell cselekedni, még mielőtt a folt megkötne.

 

Vérfolt eltávolítása: Lépésről lépésre

  1. Válassza a ruha típusának és színének leginkább megfelelő Persil mosószert.
  2. Végezzen előkezelést, majd először ellenőrizze a színtartósságot.
  3. Azonnal mossa ki a ruhát.
  4. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.
  5. Szükség esetén ismételje meg a műveletet.

 

A mosószert kiválasztása

A tisztítandó szövet típusa és színe alapján választja ki a szükséges Persil mosószert. Fehér szövet esetén távolítsa el a vérfoltokat, majd mossa ki a ruhát Persil Universal mosópor vagy Persil Aktív Gel használatával. Színes textíliához használjon Persil Color mosóport vagy Persil Color Gel mosószert. A Perwoll Wool & Silk hatékonyabb például kényes gyapjú- és selyemruhán, amelyet kézzel vagy a mosógép „kézi mosás” beállításával kell mosni.  Mindenképpen olvassa el a ruhaápolási utasításokat és pontosan kövesse azokat.

 

A vérfolt előkezelése

Vérfolt tisztításakor mindig a lehető leghamarabb kell cselekedni. Öblögesse a foltot hideg vízben, minél több vért eltávolítva a ruhából. Ne használjon meleg vizet, mert a folt megköthet és állandósulhat.

 

Ezután végezze el a ruha adott részének előkezelését; ehhez vigyen fel közvetlenül a foltra egy kevés Persil Aktív Gel (fehér ruha), Persil Color Gel (színes ruha) vagy Perwoll (kényes ruha) mosószert, finoman dörzsölje be és hagyja állni azt 5 percen keresztül.

 

Színes szövet esetén először mindenképpen ellenőrizze a színtartósságot az anyag nem feltűnő részén.

 

Mosás és öblítés

Az előkezelést követően mossa ki a ruhát a kiválasztott Persil mosószerrel.

 

A mosógépen állítson be 30 vagy 40 °C-ot és mossa ki a foltos ruhát. A mosószer-adagolónál válassza az „erősen szennyezett” beállítást.

 

A folt ellenőrzése

Mielőtt a kimosott ruhát a szárítóba helyezi, mindenképpen ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e. Ha nem, akkor ismételje meg az előkezelést. Makacs folt esetén beáztathatja a ruhát 10-30 percre a kiválasztott Persil mosószer mosóoldatába, utána ismét mossa ki azt.

 

Vérfolt eltávolítása speciális fajtájú ruhából és szövetből

A fenti módszerek segíthetnek az ingen és a farmernadrágon található vérfoltok eltávolításában, de mi a teendő, ha a vért lepedőből, alsóneműből vagy másféle ruhából kell eltüntetni? Ezek a módszerek többnyire jól használhatók vérfoltok eltüntetéséhez, függetlenül attól, hogy milyen típusú a szennyezett ruha.

 

Ugyanakkor figyelembe kell venni a vérfolttal szennyezett szövet típusát is. Bizonyos anyagok (például a selyem, a poliészter, a bőr és a vászon) érzékenyek. Előkezelés vagy mosás előtt ellenőrizni kell, hogy a kiválasztott folttisztító használható-e azokhoz. Biztos hallott róla, hogy léteznek bizonyos természetes házi ellenszerek (például a só, a szódabikarbóna és az ecet), amelyek segíthetik a foltok eltávolítását az ilyen típusú ruhából, azonban lehetőleg kerülje azok használatát. Speciális formulája révén a Persil használható mosógépben és alkalmas ruhája megtisztítására. A só és az ecet erre nem alkalmasak és károsítják a mosógép gumi, fém vagy műanyag alkatrészeit.

 

A vérfoltokkal kapcsolatos speciális körülmények

A régebbi vérfoltot nem olyan könnyű eltávolítani, mint a friss vért. Igen nehéz feladat ez, ha valaki nem rendelkezik a megfelelő szerrel. Az olyan mosószerek, mint például a Persil, hatékonyan aktiválják az ilyen jellegű foltokat, így azok eltávolíthatók. Körülbelül egy órára áztassa be a ruhát meleg víz és Persil keverékébe. Vegye ki a vízből, végezze el az előkezelést ugyanazzal a mosószerrel, majd mossa ki hideg vízben. Ne használja ezt a mosószert gyapjúhoz vagy selyemhez és más finom szövethez. Helyette használja a Perwoll Wool & Silk.

 

A gyermekek által a Halloween ünnepen használt hamis vér eltávolítása szintén nem könnyű feladat. Itassa fel a vért tiszta, fehér törlőkendővel, igyekezve minél több vért eltávolítani. Esetleg kanállal le is kapargatja a hamis vér egy részét, ha annak rétege elég vastag. Ezután végezze el a szennyezett rész előkezelését a folttisztítóval, majd mossa ki a ruhát a szövethez megengedett lehető legmagasabb hőmérsékleten.

 

Ne hagyja, hogy egy vérző orr vagy a váratlanul jött menstruáció tönkretegye ruházatát. Tüntesse el gyorsan a vérfoltokat ezekkel módszerekkel.

 

Ne hagyja, hogy egy vérző orr vagy a váratlanul jött menstruáció tönkretegye ruházatát. Tüntesse el gyorsan a vérfoltokat ezekkel módszerekkel.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.