Skip to Content

A mosószerek még komplexebbek, mint gondolná!

A mosószerek még komplexebbek, mint gondolná!

A mosószerek összetétele nagyon komplex, mert a termékeknek rengeteg összetevővel kell rendelkezniük: tökéletes folteltávolítás különböző anyagokon (pamut, gyapjú, szintetikus anyagok…), ruhák anyagának ápolása, a víz által okozott sérülések csökkentése az anyagokon, ruhái frissességének biztosítása miközben a jogszabályi előírásoknak megfelelnek. Ezért a mosószerek gyártásához komoly kutatások szükségesek.

 

Melyek a mosószerek legfőbb összetevői?

A mosószerek összetevői közül a legnagyobb arányt a felületaktív anyagok, a vízlágyító összetevők, a szennyeződések lerakódását gátló anyagok, az enzimek és a fehérítő anyagok képviselik.

Felületaktív anyagok

A felületaktív anyagoknak kiemelt szerepe van, mert segítenek a ruhák anyagát benedvesíteni és eltávolítani a megragadt koszrészecskéket, amelyek a ruhák anyagába ragadtak. Kifejezetten hatékony a zsíros foltokkal szemben, micellákat alakít ki, amely védi a ruhákat az újonnan megtapadó koszoktól. A szappan, amely az egyik leghagyományosabb összetevője a mosószereknek, hasonlóan működik, mint a felületaktív anyagok.

Enzimek

Az enzimek az ételek által okozott foltok eltávolításáért felelősek, mint például a kakaó, tojássárgája, stb. Az enzimek működésbe lépésük során a foltok molekuláit apró darabokra bontják, ezáltal könnyedén fel tudnak oldódni a vízben. A különböző foltok eltávolításához többféle enzim(amiláz, fehérjebontó enzim, zsírbontó enzim stb.) szükséges.

Fehérítő összetevők

A nátrium perkarbonát egy fehérítő összetevő, amely oxidálja és eltávolítja például a kávé, a tea és a gyümölcslé okozta foltokat is.

Vízlágyító összetevők

Ezek segítenek a ruhákon kialakuló vízkőlerakódások megelőzésében. A vízlágyító összetevő nélkül ruháin a kalcium szürke foltokat hagyna.

Öblítők

A mosáshoz adagolva puhítja a ruhák anyagát és csökkenti azoknak az elektrosztatikus töltetét. A termékek többsége illatanyagokat tartalmaz, így a ruhák anyagát illatossá varázsolja. Az öblítők puhítják a ruhák anyagát, így teszik azok viselését élvezhetővé, különösen fontos ez az érzékeny bőrű emberek és gyermekek számára. Minden esetben figyelmesen kell kiválasztani a használni kívánt termékeket.