Skip to Content

Okozhatnak az általunk használt termékek bőrirritációt?

Okozhatnak az általunk használt termékek bőrirritációt?

Bőrünk pH értéke nem semleges. A  pH érték lehetővé teszi, hogy meghatározzuk egy oldat savas vagy lúgos jellegét. Minél alacsonyabb az érték, annál savasabb az oldat. Mivel a semleges pH érték 7, így bőrünk kissé savasnak tekinthető hiszen normál állapotban pH értéke 5.5. A szappan használat - mely gyakran tartalmaz lúgos pH értékű zsírsavat - megnövelheti a bőr pH értékét, amely irritálhatja és még érzékenyebbé teheti azt. Természetesen ez minden a bőrrel érintkező mosószerre igaz, Mivel a mosószerek fő összetevői a felületaktív anyagok (zsírsavak) így ezen bőrirritáció előfordulhat a kimosott ruhákkal érintkező bőrfelületen is.

 

Felületaktív anyagok

A felületaktív anyagok minden mosószer legfőbb összetevői, amelyek segítenek a vizet a ruhák anyagába vezetni azért, hogy benedvesítsék azt, ill. hogy a textíliába ragadt szennyeződések apró részecskéit eltávolítsák.

Mosószer maradványok

Habár szemmel nem láthatóak, de a mosószermaradványok ott maradhatnak a ruhák anyagában, például a helytelen öblítésekből kifolyólag. Mosószermaradványok esetében az allergiás reakciók nem tekinthetőek gyakorinak, de előfordulhatnak.

Melyek a mosószer irritációra utaló tünetek?

Bőrfelületi gyulladások tünetei: a bőr pirosodás, bőrkiszáradás és néhány esetben égető és húzódó érzés. Viszkető érzés ritkább esetekben jelentkezhet. Ráadásul a bőrreakciók kifejezetten arra a területre koncentrálódnak, amelyek közvetlenül érintkeznek a mosószerekkel (például a kézre- kézzel való mosás esetén). néhány Érzékenybőrű ember számára különösen a kézi mosás vezethet bőrirritációhoz.

Mit tegyen, ha mosószer irritációra gyanakodik?

Az első teendő, a mosószer lecserélése egy olyan termékre, amely megfelelő az érzékeny bőr számára. Amennyiben a tünetek megszűnnek, úgy a probléma megoldódott, habár a bőrirritáció nem mindig a mosószereknek köszönhető. Súlyos bőrprobléma esetén azonnal vagy ha mosószerváltás után bőrproblémája továbbra is fennáll keresse fel bőrgyógyászát.