A lepedőfoltok típusai

Bár bármilyen folt ronthatja a lepedő külső megjelenését, a lepedőn mégis a leggyakrabban izzadság-, vér-, zsír- és olajfoltok fordulnak elő. Bármelyikről is legyen szó, a lehető leggyorsabban kell cselekedni, nehogy a folt megkössön.

 

Lepedőfolt eltávolítása: Lépésről lépésre

Mi a teendő, ha az ébredést követően foltokat talál ágylepedőjén?

 

  • Válassza a lepedő színének megfelelő Persil mosószert.
  • Végezzen előkezelést a mosószerrel.
  • Mosás és öblítés
  • Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

 

A mosószer kiválasztása

Mielőtt hozzákezdene bármilyen folt tisztításához, előbb a lepedőn található kezelési útmutató alapján ellenőrizze, hogy a lepedő mosható-e mosógépben. Bizonyos finom szövetek precízebb ápolást igényelnek; ebben az esetben a Perwoll Wool & Silk (CEE) kíméletes, de hatásos megoldást jelent. Színes lepedőhöz folttisztítóként és mosószerként használja a Persil Color vagy a Persil Color Gel mosószert. Fehér lepedőhöz a Persil Universal vagy a Persil Aktiv Gel a legjobb választás.

 

Előkezelés

Távolítson el a foltról minél több folyadékot vagy szilárd maradékot. Öblítse át a foltot hideg vízzel a fonákjáról, majd vigye fel a kiválasztott Persil mosószert a folt elülső részére. Hagyja állni néhány percen keresztül, majd öblítse le.

 

Gyorsan mossa ki a ruhát.

A lepedő mosási hőmérséklete a folt típusától függ. Izzadság- és hónaljfoltok, továbbá olaj- és zsírfoltok esetén a ruhát a szövethez megengedett maximális hőmérsékleten kell kimosni. A vérfoltok eltávolításához azonban a mosást hideg vízben kell végezni. Szerencsére a Persil Universal és a Color mosószerek hidegben aktívak, ami azt jelenti, hogy hatékonyan tisztítanak hideg vízben.

 

Végezzen ellenőrzést a mosást követően.

A szárítás előtt ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e. Ha a folt nem tűnt el, akkor ismételje meg a fenti műveleteket. Ne szárítsa meg a ruhát, mert különben a folt megköthet a lepedőn. Sárga izzadság- és hónaljfoltok tisztításakor ellenőrizze azt is, hogy megszűnt-e a folt által okozott szag.

 

Foltok eltávolítása különböző színű vagy anyagú lepedőkből

Ha vérfoltot szeretné eltávolítani fehér színű lepedőből, akkor mosószerként mindig a Persil Universal -t használja. Színes lepedő esetén ennek a mosószernek a színes ruhához való változatát válassza. Ne keverje össze a kétféle mosószert, mivel azok különböző fajtájú ruhákhoz valók.

 

Gyakran a lepedő anyaga határozza meg, hogy szabad-e azt mosógépben mosni vagy csak a kézi mosás engedélyezett. A pamut erős anyag, amely jól viseli a folttisztítást és a gépi mosást. A finom szövetek (mint például selyem) azonban kíméletes kézi mosást igényelnek Perwoll Wool & Silk (CEE) mosószerrel.

 

Speciális feltételek: Lepedőfoltok

Hogyan kell eltávolítani a rászáradt vért a lepedőről?

Ha rászáradt vagy régi vérfoltot szeretne kitisztítani lepedőjéből, akkor a legjobb megoldás, ha beáztatja az anyagot hideg vízbe. Ez feléleszti a foltot és megkönnyíti annak eltávolítását. Egyórás áztatást követően ismételje meg a fenti előkezelési műveletet.

 

És mi a helyzet a rászáradt olajfoltokkal?

Bár furcsának tűnhet, az olajfolthoz friss olajat adva elősegíthetjük a folt felélesztését és megkönnyíthetjük annak eltüntetését. A folt felélesztését követően csupán el kell végezni az adott terület előkezelését, majd ki kell mosni a lepedőt a megengedett legmagasabb hőmérsékleten.

 

Sárga izzadság- és hónaljfolt eltávolítása lepedőből:

A csúnya izzadságfoltok eltüntetéséhez áztassa be a lepedőt egy órára Persil mosószer hideg vizes oldatába. Ezután végezze el a folt elő kezelését, majd mossa ki a lepedőt a szokásos módon.

 

Kétségbe ejtik az izzadság-, zsír- és vérfoltok, amelyek elcsúfítják lepedőjét? Könnyen megszabadulhat a foltoktól ezeket az utasításokat követve.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.