A gyümölcsléfoltok típusai

Gyümölcsből és zöldségből mindenféle lé nyerhető, többek között:

 

 • Szőlőlé
 • Citromlé
 • Kool aid
 • Cseresznyelé
 • Áfonyalé
 • Zellerlé
 • Répalé
 • Szamócalé
 • Paradicsomlé
 • Almalé
 • Gránátalmalé
 • Sárgarépalé

 

Teljesen mindegy, hogy a foltot gyümölcs- vagy zöldséglé okozta, gyorsan kell cselekednie, ha szeretne megszabadulni attól.

 

Gyümölcsléfoltok eltávolítása: Lépésről lépésre

 1. Válasszon Persil mosószert és folttisztítót.
 2. Távolítsa el a lehető legtöbb folyadékot.
 3. Öblítse a foltot hideg vízzel a ruha fonákjáról.
 4. Vigye fel a kiválasztott Persil mosószert a folt elejére.
 5. Mossa ki a ruhát a megengedett legmagasabb hőmérsékleten.
 6. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

 

Válasszon Persil mosószert és folttisztítót.

Először is be kell szerezni az adott szövetfajtához biztonsággal használható és a ruha színével kompatibilis mosószert. Használjon:

 

 

Előkezelés

Tiszta fehér törlőkendővel itassa fel a folt felületét és az a körüli részt, a lehető legtöbb folyadékot eltávolítva. Ezután fordítsa ki a ruhát. Hideg vízzel öblítse a foltot a ruha fonákja felől. Fordítsa vissza a ruhát eredeti állapotába, majd vigyen fel Persil mosószert a foltra. Hagyja rajta azt pár percen keresztül.

 

Mosás és öblítés

A ruha mosási címkéje alapján ellenőrizze az adott szövethez megengedett legmagasabb mosási hőmérsékletet, majd mossa ki a ruhát ezen a hőmérsékleten.

 

Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

A mosást követően a folt még mindig nem tűnt el? Még ne szárítsa meg a ruhát. Ehelyett készítse el a kiválasztott Persil mosószer vizes oldatát. Egy órára áztassa be a ruhát ebbe a mosóoldatba. Makacs foltok esetén hosszabb áztatási időre lehet szükség.

 

Gyümölcsléfolt eltávolítása speciális fajtájú ruhából és szövetből

A poliészter, farmer vagy pamut anyagú ingekből és nadrágokból a gyümölcsléfoltok szokásos módon eltüntethetők; a gyümölcslé azonban nem csupán ezeket a szöveteket veszélyezteti. A kárpitozás és az abroszok is ki vannak téve ugyanennek a veszélynek. Ezek közül számos anyag nem mosható mosógépben, ezért pontszerű kezelést kell végezni Perwoll Wool & Silk (CEE) mosószerrel. Ehhez itasson fel minél több folyadékot, vigye fel a kiválasztott mosószert, majd öblítse le és felitatással szárítsa meg a foltot. Ismételje meg szükség szerint, amíg a folt el nem tűnik.

 

Piros gyümölcsléfoltok eltávolítása fehér ruhából

A piros gyümölcsléfoltokat nehéz eltüntetni, különösen fehér ruhából. Szamócalé- vagy áfonyaléfolt fehér ruhából történő eltávolításakor precízen kövesse ezeket a lépéseket. Vegye figyelembe, hogy piros gyümölcsléfoltok esetén esetleg meg kell ismételni az előkezelést és a ruhát többször ki kell mosni.

 

Bár a gyümölcsléfoltok elcsúfítják a ruhát, azokat nem lehetetlen eltüntetni, ha gyorsan hozzákezdünk a tisztításhoz. Éppen ebben segíthetnek ezek a tanácsok.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.