Skip to Content

Piszok- és sárfoltok eltávolítása

Mindenki jól tudja, hogy az esős napokon jókat lehet aludni, azonban ilyenkor keletkeznek azok az óriási sáros pocsolyák is, amelyekbe gyermekei előszeretettel ugrálnak bele. Az átázott, sáros zoknik, ingek és nadrágok mosásakor tisztában kell lenni azzal, hogy hogyan lehet megszabadulni a foltoktól. Szerencsére ez nem nehéz feladat.

Az átázott, sáros zoknik, ingek és nadrágok mosásakor tisztában kell lenni azzal, hogyan szabadulhat meg a foltoktól. Szerencsére nem nehéz feladat.

A piszok- és sárfoltok típusai

Piszok- és sárfoltok eltávolításakor először is meg kell határoznia a piszok vagy sár típusát. A piszkot a földfelszínen lévő talaj okozza. Az száraz és az esetek többségében letörölhető, még mielőtt foltot okozna. A sár viszont piszok és víz keveréke. Ez könnyebben okoz foltokat.

A piszok harmadik típusa a vörösiszap vagy az agyag. Ez vöröses színezetű, és lehet nedves vagy száraz.

Sár- és piszokfoltok eltávolítása: Lépésről lépésre

  1. Válasszon a szövet típusának és színének megfelelő Persil mosószert.
  2. Puha kefével távolítsa el a rászáradt foltokon lévő laza szennyeződést.
  3. Szükség esetén végezzen előkezelést bizonyos mennyiségű folyékony mosószerrel.
  4. A ruha mosását a lehető legmagasabb hőmérsékleten végezze.
  5. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.
  6. Szükség esetén ismételje meg a folyamatot.

Mosószer és folttisztító választása

A mosási ciklushoz válasszon Persil Universal  mosóport/ Persil DISCS vagy Persil Aktiv Gel mosószert fehér ruha, illetve Persil Color mosóport / Persil DISCS or Persil Color Gel mosószert színes ruha esetén. A piszok- és sárfoltok többnyire szilárd pigmentekből állnak; ebben az esetben folyékony mosószerrel végzett előkezelés kefés tisztítással kombinálva elősegítheti a makacs foltok eltávolítását. A finom szövetek speciális ápolást igényelnek, ezért használjon Perwoll Wool & Silk  vagy Perwoll Sport activecare 3D mosószert.

A folt előkezelése

Más foltoktól eltérően meg kell várni, amíg a sár teljesen megszárad. Távolítsa el a felesleges mennyiségű szennyeződést puha kefével, majd vigyen fel kis mennyiségű Persil Aktiv Gel vagy Persil Color Gel mosószert közvetlenül a foltra, finoman dörzsölje be vagy kefével dolgozza be azt és hagyja, hogy néhány percen keresztül kifejtse hatását. Mossa ki a ruhát a szokásos módon. Különösen makacs vagy régi folt esetén legalább két órára áztassa be a ruhát a kiválasztott mosószer és víz keverékébe.

Mosás és öblítés

Mossa ki a ruhát a gyártó által a ruhaápolási címkén feltüntetett legmagasabb hőmérsékleten. A mosószer csomagolásán feltüntetett „erősen szennyezett” ruhának megfelelő mennyiséget adagoljon.

A folt ellenőrzése

Mielőtt a szárítógépbe tenné a ruhát, előbb ellenőrizze, hogy a folt teljesen eltűnt-e. Ha nem, akkor ismételje meg az előkezelést, a beáztatást és a mosást.

Piszok- és sárfoltok eltüntetése speciális fajtájú ruhából és szövetből

A finom szövetek (például a gyapjú, a selyem vagy a csak vegytisztítóban tisztítható szövetek) extra ápolást igényelnek. Vörösiszap-folt vagy piszokfolt gépben mosható finom szövetből való eltávolításához használja a Perwoll Sport activecare 3D vagy Perwoll Wool & Silk mosószert; az ingeket, zoknikat és nadrágokat kézzel mossa ki. Ha szeretne megszabadulni a makacs piszok- és sárfoltoktól, akkor a kb. kétórás beáztatás is hasznosnak bizonyulhat.

Ha a ruhaápolási címke szerint a ruha csak vegytisztítóban tisztítható, akkor bízza azt szakemberre, nehogy tetézze a bajt.

A pamutból és a poliészter keverékből készült szövetek tartósak; szinte bármilyen hőmérsékleten moshatók és száríthatók; nem kell aggódni amiatt, hogy a ruha tönkremegy vagy összemegy.

Piszok és sár eltávolítása fehér ruhából

Az esetek többségében a piszok, a sár vagy a vörösiszap könnyen eltüntethető a fehér ruhából a fenti módszerek segítségével. A fenti módszerekkel megszabadulhat ezektől a foltoktól; kerülje a természetes vagy a házi készítésű folttisztítókat, mert azok tönkretehetik a szövetek bizonyos fajtáit.

Ruhája bánja a kiruccanást egy esős napon? Ezekkel az ötletekkel könnyen megszabadulhat a sár-, a piszok- és a vörösiszap-foltoktól.

További termékek

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Universal Mosópor

  • Persil Deep Clean erő a tökéletesen tiszta és ragyogó fehér ruhákért.

    Persil Universal Gél

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Color Mosópor

Latest articles

  • Teljesen mindegy, hogy a foltot gyümölcs- vagy zöldséglé okozta, ha szeretne megszabadulni tőle, gyorsan kell cselekednie.

    Gyümölcsléfolt eltávolítása

  • Teljesen mindegy, hogy milyen típusú sminkről van szó, ha hamar hozzálát a folt eltávolításához, akkor megmentheti ruháját.

    Smink- és rúzsfoltok eltávolítása

  • A kurkuma a ruháján meglehetősen nehezen tisztítható foltot okozhat.

    Kurkumafolt eltávolítása