A piszok- és sárfoltok típusai

Piszok- és sárfoltok eltávolításakor először is meg kell határoznia a piszok vagy sár típusát. A piszkot a földfelszínen lévő talaj okozza. Az száraz és az esetek többségében letörölhető, még mielőtt foltot okozna. A sár viszont piszok és víz keveréke. Ez könnyebben okoz foltokat.

 

A piszok harmadik típusa a vörösiszap vagy az agyag. Ez vöröses színezetű, és lehet nedves vagy száraz.

 

Sár- és piszokfoltok eltávolítása: Lépésről lépésre

  1. Válasszon a szövet típusának és színének megfelelő Persil mosószert.
  2. Puha kefével távolítsa el a rászáradt foltokon lévő laza szennyeződést.
  3. Szükség esetén végezzen előkezelést bizonyos mennyiségű folyékony mosószerrel.
  4. A ruha mosását a lehető legmagasabb hőmérsékleten végezze.
  5. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.
  6. Szükség esetén ismételje meg a folyamatot.

 

Mosószer és folttisztító választása

A mosási ciklushoz válasszon Persil Universal  mosóport/ Persil DISCS vagy Persil Aktiv Gel mosószert fehér ruha, illetve Persil Color mosóport / Persil DISCS or Persil Color Gel mosószert színes ruha esetén. A piszok- és sárfoltok többnyire szilárd pigmentekből állnak; ebben az esetben folyékony mosószerrel végzett előkezelés kefés tisztítással kombinálva elősegítheti a makacs foltok eltávolítását. A finom szövetek speciális ápolást igényelnek, ezért használjon Perwoll Wool & Silk  vagy Perwoll Sport activecare 3D mosószert.

 

A folt előkezelése

Más foltoktól eltérően meg kell várni, amíg a sár teljesen megszárad. Távolítsa el a felesleges mennyiségű szennyeződést puha kefével, majd vigyen fel kis mennyiségű Persil Aktiv Gel vagy Persil Color Gel mosószert közvetlenül a foltra, finoman dörzsölje be vagy kefével dolgozza be azt és hagyja, hogy néhány percen keresztül kifejtse hatását. Mossa ki a ruhát a szokásos módon. Különösen makacs vagy régi folt esetén legalább két órára áztassa be a ruhát a kiválasztott mosószer és víz keverékébe.

 

Mosás és öblítés

Mossa ki a ruhát a gyártó által a ruhaápolási címkén feltüntetett legmagasabb hőmérsékleten. A mosószer csomagolásán feltüntetett „erősen szennyezett” ruhának megfelelő mennyiséget adagoljon.

 

A folt ellenőrzése

Mielőtt a szárítógépbe tenné a ruhát, előbb ellenőrizze, hogy a folt teljesen eltűnt-e. Ha nem, akkor ismételje meg az előkezelést, a beáztatást és a mosást.

 

Piszok- és sárfoltok eltüntetése speciális fajtájú ruhából és szövetből

A finom szövetek (például a gyapjú, a selyem vagy a csak vegytisztítóban tisztítható szövetek) extra ápolást igényelnek. Vörösiszap-folt vagy piszokfolt gépben mosható finom szövetből való eltávolításához használja a Perwoll Sport activecare 3D vagy Perwoll Wool & Silk mosószert; az ingeket, zoknikat és nadrágokat kézzel mossa ki. Ha szeretne megszabadulni a makacs piszok- és sárfoltoktól, akkor a kb. kétórás beáztatás is hasznosnak bizonyulhat.

 

Ha a ruhaápolási címke szerint a ruha csak vegytisztítóban tisztítható, akkor bízza azt szakemberre, nehogy tetézze a bajt.

 

A pamutból és a poliészter keverékből készült szövetek tartósak; szinte bármilyen hőmérsékleten moshatók és száríthatók; nem kell aggódni amiatt, hogy a ruha tönkremegy vagy összemegy.

 

Piszok és sár eltávolítása fehér ruhából

Az esetek többségében a piszok, a sár vagy a vörösiszap könnyen eltüntethető a fehér ruhából a fenti módszerek segítségével. A fenti módszerekkel megszabadulhat ezektől a foltoktól; kerülje a természetes vagy a házi készítésű folttisztítókat, mert azok tönkretehetik a szövetek bizonyos fajtáit.

 

Ruhája bánja a kiruccanást egy esős napon? Ezekkel az ötletekkel könnyen megszabadulhat a sár-, a piszok- és a vörösiszap-foltoktól.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.