Skip to Content

Kurkumafolt eltávolítása

A chili-szószt vagy rizses csirke curry készítésekor az étel pikánsan csípős izét a zamatos kurkuma fűszer adja meg. A ruhájára löttyenve azonban meglehetősen nehezen tisztítható foltot okozhat. A kurkumafoltot az alábbi módszerekkel kell eltávolítani.

A kurkuma a ruháján meglehetősen nehezen tisztítható foltot okozhat.

A kurkumafoltok áttekintése

Lényegtelen, hogy por formájú vagy már chilibe, illetve curry-szószba kevert kurkumáról van szó, a kurkumafolt eltüntetése meglehetősen fáradságos feladat. A kurkuma fő összetevője a kurkumin, amely ezt a rikító színt adja. A kurkumin sajnos nem oldódik vízben.

Házon kívül erősen rázza le a por formájú kurkumával szennyezett ruhát, minél több port eltávolítva. Ezután az alábbi módszerekkel tüntesse el a kurkumafoltot.

Kurkumafolt eltüntetése: Lépésről lépésre

  1. Válasszon Persil mosószert és folttisztítót.
  2. Kaparjon le annyi fölös szilárd anyagot, amennyit csak tud.
  3. Vigyen fel Persil mosószert közvetlenül a foltra.
  4. Hagyja ázni azt legalább húsz percig.
  5. Öblítse le a mosószert, majd mossa ki a ruhát a szövethez megengedett legmagasabb hőmérsékleten.
  6. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

Válasszon mosószert.

Ha egyszerűen csak kimossa a kurkumafoltos ruhát, akkora folt nem fog eltűnni.  Mivel a kurkuma nem oldódik vízben, ezért a kurkumafolt eltávolításához válasszon jó minőségű mosószert.

Előkezelés

Curry- vagy chilifolt tisztításakor kaparjon le minél több szilárd anyagot és rázza le a kurkumaport. Kezelje előzetesen az adott terület Persil mosószerrel, ujjhegyével finoman bedörzsölve azt a szövetszálakba. Hagyja a mosószert állni a folton 20 percig, majd teljesen öblítse le azt.

Mosás és öblítés

Mossa ki a ruhát az adott szövetfajtához megengedett legmagasabb hőmérsékleten, az „erősen szennyezett” ruhának megfelelően adagolva a Persil mosószert. Ez az információ a ruhaápolási címkén található.

A folt ellenőrzése

Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e. Ha nem, akkor ne szárítsa meg a ruhát, mert különben a folt megköt. Ehelyett keverje össze a mosószert hideg vízzel és két órára áztassa be a ruhát ebbe a mosóoldatba. Még egyszer mossa ki a ruhát.

Kurkumafolt eltávolítása speciális fajtájú ruhából és szövetből

Ha kurkuma, chili vagy curry löttyent mosógépben nem mosható ruhadarabra, akkor esetleg pontszerű folttisztítást kell alkalmazni. Ehhez vigyen fel Persil mosószert a folt felületére, várjon türelmesen 20 percig, majd öblítse le a mosószert. Itassa fel szárazra a folt felületét. Ezeket a műveleteket esetleg többször meg kell ismételni, amíg a folt el nem tűnik.

Finom szövet esetén mindig ellenőrizze a ruha mosási címkéjét. A legtöbb esetben a ruhát kézzel kell mosni. Ebben az esetben mosószerként és folttisztítót használjon Perwoll Wool & Silk (CEE) -t.

Kurkumafolthoz való speciális mosószerek

Kurkumafolt esetén Ön kísértést érezhet természetes folttisztítók vagy házi készítésű szerek használatára, különösen akkor, ha elutazott valahová. Sajnos ezek az ellenszerek a kezdeti problémához képest nagyobb fejfájást okozhatnak: tönkretehetik a ruhát és a mosógépet. 

Ehelyett rázza le ruhájáról a port és tartsa a kurkumafoltot nedves állapotban, amíg nem hazaér és rendelkezésére nem áll olyan megbízható mosószer, mint a Persil.

Kurkumafolt eltávolítása fehér vagy sárga ruhából

Fehér vagy sárga színű ingből a kurkumafolt általában eltávolítható a fenti módszerekkel. Az ilyen színű ruhákon található makacs folt esetén azonban adott esetben többszöri előkezelés szükséges, különösen akkor, ha a folt sötét színű.

Nem kívánja törölni a curryt étrendjéből, de mindig bepiszkolja magát kurkumával? Ne aggódjon; ezeket a tanácsokat követve gyorsan eltüntetheti a foltot.

További termékek

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Universal Mosópor

  • Persil Deep Clean erő a tökéletesen tiszta és ragyogó fehér ruhákért.

    Persil Universal Gél

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Color Mosópor

Latest articles

  • Kurkumafolt eltávolításakor válasszon mind a szövet fajtájához, mind pedig annak színéhez alkalmas Persil mosószert.

    Curry- és fűszerfolt eltüntetése

  • Néhány egyszerűen végrehajtható művelettel könnyen eltávolíthatók a vérfoltok.

    Vérfoltok eltávolítása

  • A kávé és a fekete tea foltjai viszonylag egyszerűen eltávolíthatók.

    Kávé- és teafoltok eltávolítása