Különböző típusú foltok poliészteren

Mivel szintetikus anyagról van szó, a poliésztert rendkívül könnyű tisztítani és az ellenálló a legtöbb felszívódó folttal szemben. A műszál tulajdonképpen taszítja az izzadság- és hónaljfoltokat, a vérfoltokat, a dezodorfoltokat és a legtöbb vízbázisú foltot (gyümölcslevek, bor). Ezen kívül ellenálló a legtöbb vegyszerrel, sőt, még a penészedéssel szemben is.

 

Ennél az anyagnál a kenőanyag- és olajfoltok jelentenek problémát. Az olaj hajlamos rátapadni a poliészterszálakra, megnehezítve a folttisztítást.

 

Foltok eltávolítása poliészterből: Lépésről lépésre

Ha foltokat szeretne eltávolítani poliészterből:

 

  1. Válasszon a szövethez és a ruha színéhez alkalmas Persil mosószert.
  2. Kefélje vagy dörzsölje le az esetleges szilárd szennyeződést.
  3. Itassa fel a folyadékot tiszta törlőruhával, minél többet eltávolítva abból.
  4. Végezze el a folt területének előkezelését.
  5. Mossa ki a ruhát a ruhaápolási címke szerinti lehető legmagasabb hőmérsékleten.
  6. A mosást követően ellenőrizze a foltot.

 

Mosószer kiválasztása

A szövet minősége és színe határozza meg, hogy milyen mosószert kell használni. A poliészter szövetek majd minden esetben színtartóak, ezért a különféle foltok eltüntetéséhez a legmegfelelőbb mosószer a Persil Universal mosópor. Először azonban ellenőrizze a ruhaápolási címkét, hogy szabad-e oxigénes fehérítőt használni. Finomabb színes poliészter ruhához használjon Persil Color mosóport vagy Persil Color Gel mosószert. Fehér ruhához használhat Persil Aktiv Gel mosószert is.

 

Előkezelés

Az előkezelés a kitisztítandó folt típusától függ. A legtöbb általános jellegű folt tisztításához távolítson el minél többen szilárd anyagot egy törlőronggyal, majd itassa fel a folyadékot tiszta, fehér ruhával, annyira, hogy az anyag tisztának tűnjön.

 

Vigyen fel kis mennyiségű Persil Aktiv Gel vagy Persil Color Gel mosószert közvetlenül a foltra, finoman dörzsölje be azt; hagyja, hogy néhány percen keresztül kifejtse hatását és beszívódjon a poliészterszálakba, majd mossa ki a ruhát a szokásos módon.

 

Mosás és öblítés

Nézze meg a ruhaápolási címkét és a mosást az adott szövethez megengedett maximális hőmérsékleten végezze. A mosószer címkéjének megfelelően azt az „erősen szennyezett” ruhához való mennyiségben adagolja.

 

A folt ellenőrzése

A szárítás előtt mindenképpen ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e. A ruha szárítását megelőzően ismételje meg a fenti műveleteket, mert a szárítógép hőjének hatására a folt megköthet.

 

Különleges nehézségek foltok különböző fajtájú poliészter ruhákból való eltávolításakor

Bár a poliészter ingek, blúzok, ruhák és zakók többnyire tartósak és gépben moshatóak, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden poliészter anyag esetén ugyanazokat a folttisztítási módszereket kell alkalmazni. A poliésztert olykor kombinálják más szövetfajtákkal, például selyemmel, gyapjúval és műselyemmel. Ennek hatására a poliészter szerkezete megváltozik. Bár ezáltal ezek az említett másfajta finom szövetek egy kissé tartósabbá válnak, ugyanakkor viszont a poliésztert tartalmazó vegyes anyagú ruházaton könnyebben megmaradnak a foltok. Ezen kívül a finom szövettel kombinált anyag gyengédebb ápolást igényel (például kézi mosás Perwoll Wool & Silk mosószerrel).

 

Rászáradt foltok eltávolítása poliészterből

A rászáradt foltoknak nem kell mindig a poliészter ruhán maradniuk. Ha rászáradt foltot kíván eltüntetni poliészter ruhájából, akkor áztassa be azt víz és mosószer keverékébe, ezzel fellazítja és újraaktiválja a foltot, miáltal megkezdheti annak előkezelését.

 

Szeretné megőrizni kedvenc poliészter ingének vagy zakójának tetszetős kinézetét? Ezeket az utasításokat követve eltüntetheti a foltokat poliészter ruhájából.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.