A smink- és rúzsfoltok fajtái

Különböző típusú kozmetikai szerek ejthetnek foltot a ruhán, beleértve a következőket:

 

 • Rúzs
 • Alapozó
 • Ajakbalzsam
 • Szemceruza
 • Szempillafesték
 • Ajakfény
 • Arcpirosító

 

Még bizonyos típusú ajakírek is foltot hagyhatnak ruháján, ha nem elég óvatos, különösen az olajbázisúak vagy a színező adalékot tartalmazóak.

 

Smink- és rúzsfolt eltávolítása: Lépésről lépésre

Nos tehát, vajon mi a titka a sminkfoltok eltávolításának?

 1. A ruha színe és a fonal típusa alapján válassza ki a megfelelő Persil mosószert.
 2. Végezze el a folt előkezelését Persil Aktiv Gel vagy Persil Color Gel mosószerrel.
 3. Mossa ki a ruhát maximális hőmérsékleten.
 4. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

 

A megfelelő mosószer és folttisztító kiválasztása

Smink- és rúzsfolt esetén a Persil Universal mosópor vagy a Persil Aktív Gel hatásosnak bizonyul fehér, míg a Persil Color mosópor vagy a Persil Color Gel eredményesen használható színes ruhához. Kézi mosást igénylő kényes szövethez használja a Perwoll Wool & Silk mosószert.

 

A folt előkezelése

Mielőtt a mosógépbe dobná ruháját, nem árt egy kis időt fordítani a folt előkezelésére. Vigyen fel egy kevés Persil Aktiv Gel mosószert (fehér ruhához) vagy Persil Color Gel mosószert (színes ruhához) közvetlenül a foltra, finoman dörzsöljem be, majd hangya rajta azt 5 percen keresztül.

 

A ruha kimosása

Mossa ki a ruhát a gyártó által ajánlott maximális hőmérsékleten. Ezt fontos mihamarabb megtenni, nehogy a folt megkössön.

 

A folt ellenőrzése

A folt még mindig látható? Ha igen, akkor esetleg meg kell ismételni az előkezelést és a mosást.

 

Smink- és rúzsfoltok eltávolítása speciális fajtájú ruhából és szövetből

A folt selyem- vagy gyapjúruhán található? Íme, hogyan kell eltüntetni azt.

 

Smink- és rúzsfoltok, továbbá speciális fajtájú ruhák

A blúzon ejtett smink- és rúzsfolt a fenti módszerrel könnyen eltávolítható.

 

Ha azonban a folt szőnyegen, kárpiton vagy másfajta szöveten található, amelyet nem lehet mosógépbe tenni, akkor más módszert kell alkalmazni. Ebben az esetben vigyen fel egy kevés Persil Aktív Gel vagy Persil Color Gel mosószert a foltra és öblítse le azt hideg vízzel, eközben pedig tiszta fehér kendővel itassa fel a foltot. Ez elősegíti a folt fellazítását és annak eltávolítását mosás nélkül.

 

Smink- és rúzsfoltok, továbbá különböző szövetek

Az erős szöveten (például poliészter és pamut) található smink- és rúzsfoltok könnyen eltávolíthatók a fenti módszerekkel. Ne feledje, hogy bizonyos szövetek (például a selyem és a gyapjú) nem moshatók mosógépben. Ezeket a szöveteket a legjobb kézzel kimosni Perwoll Wool & Silk használatával.

 

A smink- és rúzsfoltokkal kapcsolatos speciális körülmények

Véletlenül a szárítógépbe tette smink- vagy rúzsfoltos blúzát? Még mindig van remény. A rászáradt folt eltávolítása annak típusától függ. A púderes smink (például szemfesték, a pirosító vagy az alapozó) gyakran eltávolítható celluxszal. Ragassza a celluxot az adott területre, majd tépje fel azt újra meg újra, amíg a sminkfolt el nem tűnik.

 

Rászáradt szempillafesték, szemhéjtus, folyékony alapozó és rúzsfolt eltüntetéséhez használjon Persil Aktív Gel vagy Persil Color Gel mosószert.

 

Speciális színű smink- és rúzsfoltok

Sminkfoltot szeretne eltávolítani fehér búzából? Előfordulhat, hogy véletlenül pirosító vagy rúzs kerül blúzára és nem tudja, mit kell tennie.

 

Először is cselekedjen azonnal. Folyasson a ruhadarabra hideg vizet, amely elősegíti a folt nagy részének fellazítását. Ezután tiszta fehér törlőkendővel és a megfelelő mosószerrel itassa fel a foltot, eltávolítva annak legnagyobb részét. Ne sikálja, illetve ne dörzsölje a foltot, mert az szétterjedhet. Ugyanígy kell kezelni a sötét ruhán éktelenkedő fehér sminkfoltokat is.

 

Speciális mosószerek sminkfoltokhoz

A ruhán lévő sminkfolt eltávolításához ne használjon házi készítésű és természetes folttisztítókat. Azok bizonyos fajtái, például a denaturált etilalkohol vagy a fehérítő, tönkretehetik a különböző szöveteket. Más háztartási szerek, például az ecet, idővel megrongálhatják a mosógép műanyag- és gumi alkatrészeit.

 

Inkább Persil vagy Perwoll Wool & Silk mosószereket kell használni, amelyeket speciálisan folt- és ruhatisztításra terveztek.

 

Szeretne megszabadulni egy sminkfolttól? Hasznosítsa ezeket az ötleteket rúzs, folyékony alapozó, szempillafesték és akár szemkihúzó ceruza okozta foltok eltüntetéséhez.

Press Play to listen to the article

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.