Skip to Content

Folt eltávolítása lepedőből

Teljesen mindegy, hogy burgonyaszirom esik az ágyára vagy izzadtan ébred egy rémálom miatt, a tiszta lepedőn megjelenő foltok elkeserítőek. Ugyanakkor azoknak nem kell állandóan a lepedőn maradniuk. Könnyedén eltávolíthat számos általános jellegű foltot, ha fontolóra vesz pár tanácsot.

Bármilyen folt ronthatja a lepedő külső megjelenését, mégis leggyakrabban izzadság-, vér-, zsír- és olajfoltok fordulnak rajta elő. Bármelyik foltról is legyen szó, ahhoz, hogy ne száradjon bele, a lehető leggyorsabban kell cselekedni.

A lepedőfoltok típusai

Bár bármilyen folt ronthatja a lepedő külső megjelenését, a lepedőn mégis a leggyakrabban izzadság-, vér-, zsír- és olajfoltok fordulnak elő. Bármelyikről is legyen szó, a lehető leggyorsabban kell cselekedni, nehogy a folt megkössön.

Lepedőfolt eltávolítása: Lépésről lépésre

Mi a teendő, ha az ébredést követően foltokat talál ágylepedőjén?

  • Válassza a lepedő színének megfelelő Persil mosószert.
  • Végezze el a folt előkezelését a kiválasztott Persil mosószerrel.
  • Mosás és öblítés
  • Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

A mosószer kiválasztása

Mielőtt hozzákezdene bármilyen folt tisztításához, előbb a lepedőn található kezelési útmutató alapján ellenőrizze, hogy a lepedő mosható-e mosógépben. Bizonyos finom szövetek precízebb ápolást igényelnek; ebben az esetben a Perwoll Wool & Silk (CEE) kíméletes, de hatásos megoldást jelent. Színes lepedőhöz folttisztítóként és mosószerként használja a Persil Color vagy a Persil Color Gel mosószert. Fehér lepedőhöz a Persil Universal vagy a Persil Aktiv Gel a legjobb választás.

Előkezelés

Távolítson el a foltról minél több folyadékot vagy szilárd maradékot. Öblítse át a foltot hideg vízzel a fonákjáról, majd vigye fel a kiválasztott Persil mosószert a folt elülső részére. Hagyja állni néhány percen keresztül, majd öblítse le.

Gyorsan mossa ki a ruhát.

A lepedő mosási hőmérséklete a folt típusától függ. Izzadság- és hónaljfoltok, továbbá olaj- és zsírfoltok esetén a ruhát a szövethez megengedett maximális hőmérsékleten kell kimosni. A vérfoltok eltávolításához azonban a mosást hideg vízben kell végezni. Szerencsére a Persil Universal és a Color mosószerek hidegben aktívak, ami azt jelenti, hogy hatékonyan tisztítanak hideg vízben.

Végezzen ellenőrzést a mosást követően.

A szárítás előtt ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e. Ha a folt nem tűnt el, akkor ismételje meg a fenti műveleteket. Ne szárítsa meg a ruhát, mert különben a folt megköthet a lepedőn. Sárga izzadság- és hónaljfoltok tisztításakor ellenőrizze azt is, hogy megszűnt-e a folt által okozott szag.

Foltok eltávolítása különböző színű vagy anyagú lepedőkből

Ha vérfoltot szeretné eltávolítani fehér színű lepedőből, akkor mosószerként mindig a Persil Universal -t használja. Színes lepedő esetén ennek a mosószernek a színes ruhához való változatát válassza. Ne keverje össze a kétféle mosószert, mivel azok különböző fajtájú ruhákhoz valók.

Gyakran a lepedő anyaga határozza meg, hogy szabad-e azt mosógépben mosni vagy csak a kézi mosás engedélyezett. A pamut erős anyag, amely jól viseli a folttisztítást és a gépi mosást. A finom szövetek (mint például selyem) azonban kíméletes kézi mosást igényelnek Perwoll Wool & Silk (CEE) mosószerrel.

Speciális feltételek: Lepedőfoltok

Hogyan kell eltávolítani a rászáradt vért a lepedőről?

Ha rászáradt vagy régi vérfoltot szeretne kitisztítani lepedőjéből, akkor a legjobb megoldás, ha beáztatja az anyagot hideg vízbe. Ez feléleszti a foltot és megkönnyíti annak eltávolítását. Egyórás áztatást követően ismételje meg a fenti előkezelési műveletet.

És mi a helyzet a rászáradt olajfoltokkal?

Bár furcsának tűnhet, az olajfolthoz friss olajat adva elősegíthetjük a folt felélesztését és megkönnyíthetjük annak eltüntetését. A folt felélesztését követően csupán el kell végezni az adott terület előkezelését, majd ki kell mosni a lepedőt a megengedett legmagasabb hőmérsékleten.

Sárga izzadság- és hónaljfolt eltávolítása lepedőből:

A csúnya izzadságfoltok eltüntetéséhez áztassa be a lepedőt egy órára Persil mosószer hideg vizes oldatába. Ezután végezze el a folt elő kezelését, majd mossa ki a lepedőt a szokásos módon.

Kétségbe ejtik az izzadság-, zsír- és vérfoltok, amelyek elcsúfítják lepedőjét? Könnyen megszabadulhat a foltoktól ezeket az utasításokat követve.

További termékek

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Universal Mosópor

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Color Mosópor

  • A Persil Sensitive kimondottan az érzékeny bőrűek számára lett kifejlesztve. Alkalmas továbbá a csecsemők és az allergiások ruháinak mosására is.

    Persil Sensitive Mosópor

Latest articles

  • Teljesen mindegy, hogy a foltot gyümölcs- vagy zöldséglé okozta, ha szeretne megszabadulni tőle, gyorsan kell cselekednie.

    Gyümölcsléfolt eltávolítása

  • Ha dezodorfoltot szeretne eltávolítani ruhájából, akkor válasszon a ruha színéhez és a szövetfajtához alkalmas Persil mosószert.

    Dezodorfoltok eltávolítása

  • Néhány egyszerűen végrehajtható művelettel könnyen eltávolíthatók a vérfoltok.

    Vérfoltok eltávolítása