Skip to Content

Pasztellkréta- és viaszfolt eltávolítása

Ez mindig beválik. Egy romantikus gyertyafényes vacsora alkalmával a lecsöppenő gyertyaviasz elcsúfítja a gyönyörű abroszt. Vagy mit szól ehhez a forgatókönyvhöz: gyermeke százszori felszólítás után sem üríti ki zsebeit, miáltal zöld pasztellkréta kerül a szárítógépbe. Most minden ruha olvadt piszokkal szennyezett.

A pasztellkréta- és viaszfoltok kezelése nem könnyű feladat, ha azonban hajlandóak vagyunk rászánni egy kis időt, akkor ezek a foltok nem lesznek maradandóak.

A pasztellkréta- és viaszfoltok kezelése nem könnyű feladat, ha azonban hajlandóak vagyunk rászánni egy kis időt, akkor ezek a foltok nem lesznek maradandóak.

A pasztellkréta- és viaszfoltok áttekintése

Mire gondol, amikor meghallja vagy meglátja a „viasz” szót? A gyertyákra, nemde? Bár a gyertya nagy részét is viasz alkotja, azonban az más alakban, például viaszmelegítőkhöz való viaszkockák és pasztellkréták formájában is előfordul.

A ruhára került viasz eltávolítása tulajdonképpen nem nehéz feladat. A nehézséget a gyertyaviasz és az azzal együtt járó színezőanyag okozza.

Pasztellkréta- és viaszfolt eltávolítása: Lépésről lépésre

Nos, tulajdonképpen hogyan történik a megolvadt pasztellkréta, a csepegő gyertyaviasz és a piros viasz okozta folt eltávolítása? Ne feledje, hogy míg a következő tanácsok segítségével megszabadulhat a viaszfoltok egyes formáitól, addig bizonyos fajtájú viaszfoltok esetén megfelelő szaktudásra van szükség.

Íme néhány tanács arra az esetre, ha saját maga szeretné eltávolítani a pasztellkréta- és viaszfoltokat:

  1. Válasszon Persil mosószert és egy folttisztítót.
  2. Várja meg, amíg a folt megszárad.
  3. Kaparja le a rászáradt viaszt vagy pasztellkrétát kanállal vagy életlen késsel.
  4. Kezelje előzetesen a területet a megfelelő Persil mosószerrel.
  5. Mossa ki a ruhát a szövethez megengedett legmagasabb hőmérsékleten.
  6. A szárítást megelőzően ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

Válasszon mosószert

A visszamaradt zsíros viasz, továbbá a pasztellkrétából és gyertyából származó színezőanyag eltüntetéséhez hatásos mosószerre van szükség. Használja a Persil Universal vagy a Persil Aktiv Gel mosószert a fehér, illetve a Persil Color vagy a Persil Color Gel mosószert a színes ruhához, a Perwoll Wool & Silk (CEE) -t pedig kényes szövethez.

Előkezelés

A mosószer felvitelét megelőzően várja meg, amíg a viasz megszárad. Ha kevés ideje van, akkor felgyorsíthatja a folyamatot: fagyassza le a viaszt jégkockával. A viasz megszáradását követően kanállal vagy életlen késsel kaparja le a szilárd anyagot.

Ezt követően vigyen fel az adott területre megfelelő nagy mennyiségű Persil mosószert, alaposan beáztatva a ruhát. Ez elősegíti mind a színezőanyag, mint pedig a gyertyaviasz okozta folt eltávolítását.

Mosás és öblítés

Mossa ki a ruhát a lehető legmagasabb (lehetőleg 50 és 60 °C közti) hőmérsékleten. Ugyanakkor a mosási címkén feltétlenül ellenőrizze a szövet biztonságos mosásához megengedett maximális hőmérsékletet.

A folt ellenőrzése

Ha a folt még továbbra is látható az első mosást követően, akkor ismételje meg ezeket a műveleteket. Előfordulhat, hogy a viaszfoltot lehetetlen eltávolítani. Ebben az esetben forduljon szakemberhez; ne tegye a ruhát a szárítógépbe.

Pasztellkréta- és viaszfolt eltüntetése speciális fajtájú ruhából és szövetből

Nos, mi a teendő, ha a viasz- vagy pasztellkréta-folt mosógépben nem mosható szöveten található? Például kárpiton vagy szőnyegen? Ebben az esetben pontszerű tisztítást kell végezni. Először is várja meg, amíg a folt megszárad, majd távolítsa el annak minél nagyobb részét. Ezután vigye fel a mosószert, hagyja azt a folton, majd öblítse le meleg vízzel. Itassa fel szárazra. Mindezt addig ismételje, amíg a folt el nem tűnik.

Piros pasztellkréta- és viaszfoltok eltávolítása ruhából

A piros színű viaszfolttól rendkívül nehéz megszabadulni, különösen akkor, ha az fehér ruhán található. Legyen türelemmel az ilyen színű foltok tisztításakor; a folttisztítási műveletet esetleg többször is meg kell ismételnie, mielőtt a piros festék teljesen eltűnne.

Rászáradt pasztellkréta- és viaszfoltok eltávolítása

Balesetek előfordulnak és a viasz-, illetve pasztellkréta-foltokat olykor csak napokkal azok keletkezését követően vesszük észre vagy csak azután, hogy kivettük a ruhát a szárítógépből. Ebben az esetben a foltot vasalóval kell a ruhából eltüntetni. Tegyen pár papírzacskót vagy papírtörülközőt az adott területre, majd meleg vasalóval gyakoroljon nyomást a foltra. A vasaló melegének hatására a viasz megolvad és a papírzacskóhoz tapad.

Miután sikeresen eltüntette a viaszt, a fenti módszerekkel eltávolíthatja az esetleges zsiradékot, maradványokat vagy színező anyagot.

Pasztellkrétát talál a mosógépbe rakott ruhával együtt? Vége a romantikus gyertyafényes vacsorának? A viasz- és pasztellkréta-foltok eltávolításához kövesse ezeket az utasításokat.

További termékek

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Universal Mosópor

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Color Mosópor

  • A Persil Sensitive kimondottan az érzékeny bőrűek számára lett kifejlesztve. Alkalmas továbbá a csecsemők és az allergiások ruháinak mosására is.

    Persil Sensitive Mosópor

Latest articles

  • Teljesen mindegy, hogy a foltot gyümölcs- vagy zöldséglé okozta, ha szeretne megszabadulni tőle, gyorsan kell cselekednie.

    Gyümölcsléfolt eltávolítása

  • Ne hagyja sokáig ruháján a paradicsomfoltot. Inkább cselekedjen gyorsan és távolítsa el azt.

    Paradicsomfolt eltávolítása

  • A kurkuma a ruháján meglehetősen nehezen tisztítható foltot okozhat.

    Kurkumafolt eltávolítása