Skip to Content

Zsír- és olajfoltok eltávolítása

A zsír és az olaj sötét foltot hagy a ruhán, amit gyakran nehéz eltávolítani. A ruha maradandó károsodásának megelőzéséhez még friss állapotában kezdje a folt kezelését, és válassza a megfelelő Persil mosószert, mely hatékony zsír-, illetve olajfolt-tisztító.

A ruha maradandó folt-károsodásának megelőzésére a folt kezelését még friss állapotban kezdje meg. Válassza a megfelelő Persil mosószert, mely hatékony zsír-, és olajfolt-tisztító.

A zsír- és olajfoltok eltávolítása közti különbségek

A zsírt és az olajat számos esetben ugyanarra a célra használják a háztartásban: főzésre vagy kenésre. A két anyag kissé eltérő külső megjelenésű; a zsír félig szilárd, míg az olaj folyékony halmazállapotú. Mind a zsír, mint pedig az olaj állati zsiradékból származik, ugyanakkor olaj készíthető növényekből is. Az eltérések ellenére a zsír és az olaj azért hasonlít egymásra, így tisztításuk ugyanazzal a módszerrel történik.

A zsír- és olajfoltok fajtái

Olajfolt eltávolítását megelőzően fontos tájékozódni annak jellegéről. A növényi olaj, az olívaolaj, az olajbogyó-olaj és a kókuszolaj mind-mind általános étkezési olajok, amelyek megtalálhatók minden konyhában. Ezen kívül vannak olajok bizonyos élelmiszerekben (például a vajban és a mogyoróvajban) is; ezek hasonló foltokat okozhatnak, mint az étkezési olaj. A hajvizek, a vazelin, de akár az olajtartalmú hajápolási termékek is beszennyezhetik a ruhát.

Zsír- és olajfoltok eltávolítása: Lépésről lépésre

Szeretne eltüntetni egy olajfoltot nadrágjáról? Zsírfolt éktelenkedik az ingén? Íme, mit kell tennie:

  1. Válassza a ruha színének és jellegének leginkább megfelelő Persil mosószert.
  2. Itassa fel a szennyező anyagot tiszta fehér kendővel a fölösleges mennyiség eltávolításához.
  3. Végezzen előkezelést Persil Aktív Gel vagy Persil Color Gel mosószerrel.
  4. Mossa ki a ruhát a megengedett maximális hőmérsékleten.
  5. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.
  6. Szükség esetén ismételje meg a műveletet.

A a mosószer kiválasztása

A zsír- és olajfoltok eltüntetése a megfelelő Persil mosószer kiválasztásával kezdődik. A Persil mosópor vagy gél jó hatásfokkal szünteti meg a zsír- és olajfoltokat, míg az előkezeléshez a Persil Gel használatát ajánljuk. A mosáshoz használjon Persil Universal mosóport fehér, Persil Color mosóport színes és Perwoll Wool & Silk mosószert kényes ruha (például gyapjú és selyem) esetén.

A végzett kezelést megelőzően lehetőleg minél több zsírt és olajat el kell távolítani a ruhából. Tiszta fehér törölközővel felitatva eltávolíthatjuk a zsírt, megakadályozva annak továbbterjedését a szövetbe.

Az előkezeléshez használható egy kevés Persil Aktív Gel (fehér ruhához), Persil Color Gel (színes ruhához) vagy Perwoll kényes ruhához; a mosószert közvetlenül a foltra kell felvinni, enyhén be kell dörzsölni és 5 percig rajta kell hagyni.

Mosás és öblítés

A zsírfolt hatékony eltávolításához minél hamarabb mossa ki a ruhát. Nézze meg a ruhaápolási címkét, majd mossa ki a ruhát a maximális hőmérsékleten; a mosáshoz a legalkalmasabb a Persil Aktív Gel (fehér ruha) vagy Persil Color Gel (színes ruha) mosószer; kövesse a csomagoláson az „erősen szennyezett” ruhára vonatkozóan feltüntetett utasításokat.

A zsír- és olajfolt ellenőrzése

Ha a zsír- és az olajfolt még mindig látható, akkor ne szárítsa meg a ruhát. Ellenkező esetben a folt megköthet, megnehezítve a tisztítást. Ehelyett ismételje meg az előkezelési műveletet és ismét mossa ki a ruhát.

Makacs folt esetén egy órára vagy annál hosszabb időre beleáztathatja a ruhát a kiválasztott mosószer mosóoldatába; utána ismét mossa ki a ruhát. Viszont feltétlenül olvassa el a ruhaápolási utasításokat és szigorúan tartsa be azokat.

Zsír- és olajfoltok eltávolítása különböző fajtájú szövetekből és ruhákból

A fenti módszerekkel eltüntetheti a foltokat többféle ruhából, beleértve blúzokat, pólóingeket, farmernadrágokat, pulóvereket, fűzőket, szövetszalvétákat és akár ágylepedőket is. A kényes szövetet (például a selymet vagy a gyapjút) azonban óvatosan kell kezelni. Az ilyen szövetfajták esetén gyakran a Perwoll Wool & Silk a legjobb megoldás.

A csak vegytisztítóban tisztítható ruhák (például női ruhák és öltönyök) esetén a folttisztítással kapcsolatban szakemberhez kell fordulni. Kerülje természetes folttisztítók vagy a házi módszerek alkalmazását; bizonyos természetes szerek túl savasnak bizonyulhatnak az adott szövethez és még több kárt okozhatnak.

A mosás és szárítás után még mindig láthatók a zsír- és olajfoltok?

Csak azután vette észre a zsírfoltot, miután kivette a ruhát a szárítógépből?

Bár a rászáradt zsírfoltot kétségtelenül nehezebb eltávolítani, de mégsem lehetetlen. A zsírfolt eltüntetéséhez vigyen fel egy kevés zsírt ugyanabban a pontban a folt aktiválásához. Ezután végezze el az előkezelést a kiválasztott folttisztító szerrel, majd mossa ki a ruhát és ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e. Szükség szerint ismételje a műveletet a zsírfolt eltávolításához.

Ne adja fel olyan könnyen a ruháján lévő zsír- vagy olajfolt miatt. Gyorsan megszabadulhat tőlük ezekkel módszerekkel.

További termékek

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Universal Mosópor

  • Persil Deep Clean erő a tökéletesen tiszta és ragyogó fehér ruhákért.

    Persil Universal Gél

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Color Mosópor

Latest articles

  • Teljesen mindegy, hogy milyen típusú sminkről van szó, ha hamar hozzálát a folt eltávolításához, akkor megmentheti ruháját.

    Smink- és rúzsfoltok eltávolítása

  • Néhány egyszerűen végrehajtható művelettel könnyen eltávolíthatók a vérfoltok.

    Vérfoltok eltávolítása

  • A kávé és a fekete tea foltjai viszonylag egyszerűen eltávolíthatók.

    Kávé- és teafoltok eltávolítása