Skip to Content

Tintafoltok és tollnyomok eltávolítása

Kifolyt a zsebében lévő golyóstoll? Kedvenc nadrágjaival együtt véletlenül egy tollat ejtett a mosógépbe? Vagy talán a nyomtatójának festékpatronja szivárogni kezdett, amikor a nyomtatóba tette azt? Bár a ruházaton és a háztartási textíliákon gyakran találkozhatunk sötét és makacs tintafoltokkal, illetve tollnyomokkal, azonban néhány nagyon könnyű módszerrel eltávolíthatja azokat és folytathatja megszokott tevékenységét a nap hátralévő részében.

Bár a ruházaton és a háztartási textíliákon gyakran találkozhatunk sötét és makacs tintafoltokkal, illetve tollnyomokkal, azonban néhány nagyon könnyű módszerrel eltávolíthatja azokat és folytathatja megszokott tevékenységét a nap hátralévő részében.

A tintafoltok és a tollnyomok típusai

Tintafolt esetén először is meg kell állapítani, hogy mi okozta azt. Filctoll? Golyóstoll? Nyomdafesték? A tintafolt típusa határozhatja meg az ezután következő lépéseket.

Tintafolt eltávolítása ruhából: Lépésről lépésre

  1. A ruha fajtája alapján válassza ki a megfelelő Persil mosószert mely egyben kiváló folttisztító tulajdonsággal is bír;
  2. az alkoholos előkezelés (az alkohol drogériákban vagy gyógyszertárakban kapható) nagy valószínűséggel elősegíti a tintafoltok lebontását.
    Előkezelésként a foltot egy alkoholba mártott pamutkendőből készített nedvszívó párnával nedvesítse be, majd a további előkezeléshez vigyen fel a foltra egy kevés Persil Aktív Gel vagy Persil Color Gel mosószert.
  3. Mossa ki a ruhát a gyártó címkéje szerinti megengedett maximális hőmérsékleten.
  4. Ellenőrizze, hogy a tintafolt és a tollnyom eltűnt-e.
  5. Szükség esetén ismételje meg a kezelést.

 A mosószer kiválasztása

Az előkezelést és a mosást megelőzően figyelmesen tanulmányozza a gyártó címkéjén található utasításokat. A Persil Universal mosóspor vagy a Persil Aktív Gel  hatásos a fehér ruhaneműben található foltok eltávolításához. A Persil Color mosóspor vagy a Persil Color Gel használata esetén a ruha megőrzi ragyogó színeit, a foltok viszont eltűnnek. A kényesebb ruházathoz adott esetben Perwoll Wool & Silk szert kell használni. Végezze el a tintafolt előkezelését alkohollal, majd vigyen fel egy kevés Persil Aktív Gel vagy Persil Color Gel mosószert közvetlenül a foltra – ezáltal hatékonyan gyorsíthatja a folt eltávolítását.

A folt előkezelése

A legtöbb golyóstollfolt vagy más típusú tollak által okozott folt esetén elegendő csupán egy kevés folyékony mosószert felvinni a foltra és gyengéden bedörzsölni azt a textíliába.

A feladat bonyolultabb, ha kimoshatatlan tinta vagy nyomdafesték okozta foltot kell eltávolítani a ruhából. Nyomdafesték esetén próbáljon meg minél több festéket eltávolítani, egy-egy papírtörölközőt helyezve a szövet mindkét oldalára. Dörzsölje a szövetet hátulról, minél több festéket kinyomva a foltból.

Mindenképpen tanácsos előkezelni a tintafoltot. Itassa át azt az alkoholba mártott pamuttal bevont nedvszívó párnával (az alkohol kapható drogériákban vagy gyógyszertárakban); ezután megfelelő mennyiségű Persil Aktív Gel vagy Persil Color Gel mosószert kell felvinni közvetlenül a foltra és rövid időre (max. 10 percre) be kell áztatni a ruhát.

Tintafoltos ruha mosása

Mossa ki a ruhát azonnal az előkezelést követően. A golyóstollfoltok többsége vízben oldódik, így azok könnyen eltávolíthatók. Azonban vannak makacs tintafoltok is, amelyek eltüntetéséhez oxigénes fehérítőt kell használni. Ilyenkor a mosást a lehető legmagasabb ajánlott hőmérsékleten kell végezni, majd Persil Universal mosóport kell használni. Előtte azonban ellenőrizni kell a ruhaápolási címkét, hogy oxigénes fehérítő használata engedélyezett-e.

A folt ellenőrzése

A mosást követően ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e. Sötét anyagú ingen vagy farmerszöveten a tintafolt nem biztos, hogy látható, amíg a ruha meg nem szárad. Először mindenképpen szárítsa meg ezeket a ruhadarabokat levegőn. Szárítógépben végzett szárításkor a folt megköt és ilyenkor jóval nehezebb eltávolítani azt. Ha a folt még mindig látható, akkor ismételje meg ezeket a műveleteket.

Tintafoltok eltávolítása különböző típusú ruhákból és speciális szövetekből

Bizonyos fajta ruhák (például pantallók, asztalterítők, öltönyök és női ruhák) nemigen moshatók mosógépben, azonban kézi mosásra alkalmasak. Ilyenkor elő kell kezelni a foltot, majd a ruhadarabot kézzel kíméletesen ki kell mosni, gondosan ki kell öblíteni és levegőn meg kell szárítani.

Bizonyos szöveteknél ezeket a műveleteket óvatosan kell végezni. Az erős szövetek (például a farmeranyag, a vinil, a poliészter, a nejlon és a lenvászon) esetén a tintafoltok és tollnyomok könnyen eltávolíthatók; ezután gépi mosást kell végezni. Más szövetek (például selyem, szarvasbőr, bőr és gyapjú) a károsodás elkerülése érdekében kézi mosást igényelnek.

Tintafoltok és tollnyomok: Speciális körülmények

A ruha mosását vagy szárítását követően a foltok eltávolítása jóval nehezebb feladat, mint nedves állapotban. Bizonyos esetekben azonban mégis lehetséges. Régi, rászáradt foltok eltávolításához a fenti ajánlásoknak megfelelően először alkoholos előkezelés kell végezni, majd a foltra Persil Universal Gel vagy Persil Color Gel mosószert kell felvinni.

Áztassa be a ruházatot 1-2 órára vagy akár éjszakára a kiválasztott Persil mosószer mosóoldatába. Ezután mossa ki a ruhát a maximális hőmérsékleten.

Szükség esetén ismételje meg a műveleteket.

A tintafoltok és tollnyomok házi ellenszerei

A házi készítésű és a természetes folttisztítók hatásosak lehetnek, azonban gyakran előre nem látható nem kívánatos következményekkel járhatnak. A citromlé, a hidrogén-peroxid és a fehérítő megváltoztathatja a ruha színét. Az ecet megrongálhatja a mosógép műanyag és gumi alkatrészeinek anyagát. Ezen kívül számos természetes folttisztító esetén hosszú hatásidővel is kell számolni.

A tintafoltok és tollnyomok friss állapotunkban könnyen eltüntethetők, ezért minél hamarabb hozzá kell látni azok eltávolításához.

További termékek

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Universal Mosópor

  • Persil Deep Clean erő a tökéletesen tiszta és ragyogó fehér ruhákért.

    Persil Universal Gél

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Color Mosópor

Latest articles

  • Teljesen mindegy, hogy a foltot gyümölcs- vagy zöldséglé okozta, ha szeretne megszabadulni tőle, gyorsan kell cselekednie.

    Gyümölcsléfolt eltávolítása

  • Egyetlen rossz mozdulat és a ruhán fényes sárga folt éktelenkedik.

    Virágporfolt eltávolítása

  • A kurkuma a ruháján meglehetősen nehezen tisztítható foltot okozhat.

    Kurkumafolt eltávolítása