Skip to Content

Vörösborfolt eltávolítása abroszból és asztalkendőből

Egy pohár vörösbor pár gyertyával és a hangulathoz illő zenével a közönséges vacsorát felejthetetlen romantikus estévé varázsolhatja. Egy rossz mozdulat azonban és az idilli hangulatnak véget vetnek az abroszon és az asztalkendőn megjelenő foltok. Természetes, hogy előbb szeretné befejezni a vacsorát, mielőtt hozzá kezdene ezeknek a cseppeknek vagy tócsáknak az eltakarításához, azonban minél hamarabb cselekszik, annál kisebb a valószínűsége, hogy állandó foltok maradnak a gyönyörű vászonterítőn.

Egy rossz mozdulat, és az idilli hangulatnak véget vetnek az abroszon és az asztalkendőn megjelenő foltok.

Az abroszokon és asztalkendőkön előforduló foltok típusai

Az abroszokon és az asztalkendőkön jóval gyakrabban fordulnak elő vörösbor, zsír, növényi olaj, viasz vagy más típusú olaj okozta foltok, mint más textíliákon, mert azok az asztalon vannak és napjában legalább háromszor kapcsolatba kerülnek étellel. Ezen kívül más tevékenységeknek is teret adnak: például a házi feladat készítésének; emiatt megjelenhetnek rajtuk tinta- és tollfoltok is.

Sötét színűk miatt talán a vörösborfoltok hatnak a leginkább elkeserítően az asztalkendőn és az abroszon. Semmiképpen ne aggódjon. A megfelelő módszerekkel ezek a foltok gyorsan eltüntethetők.

Vörösborfolt eltávolítása: Lépésről lépésre

  1. Válasszon Persil mosószert, miután ellenőrizte, hogy az asztalkendő vagy az abrosz mosható-e mosógépben.
  2. Itassa fel a folyadékot a foltból tiszta nedves törlőkendővel.
  3. Hideg vízzel tartsa a foltot benedvesítve, nehogy az megkössön.
  4. Ismét itassa fel.
  5. Szükség esetén végezze el a folt elő kezelését Persil Aktiv Gel vagy Persil Color Gel mosószerrel.
  6. A kiválasztott Persil mosószert az „erősen szennyezett” program szerint adagolva mossa ki az abroszt vagy asztalkendőt.
  7. Ellenőrizze, hogy a folt eltűnt-e.

Válasszon Persil mosószert és egy folttisztítót.

Válasszon a szövet típusához és színéhez alkalmas mosószert. Használjon:

Előkezelés

A vörösborfolt abroszból és asztalkendőből való eltávolításához gyorsan kell cselekednie. Itassa fel a folt területét nedves, tiszta törlőkendővel, elősegítve a folt egy részének felszívását. Tartsa foltot nedves állapotban – ne szárítsa meg azt. Vigyen fel hideg vizet a foltra.

Fedje be a foltos ruhát Persil Aktiv Gel vagy Persil Color Gel mosószerrel és finoman nyomkodja meg, majd hagyja rajta egy ideig. 

Mosás és öblítés

Leöblítés nélkül tegye az abroszt vagy asztalkendőt a mosógépbe. Mossa ki a kiválasztott mosószerrel, az „erősen szennyezett” program szerint adagolva azt. A ruhaápolási címkén mindig ellenőrizze az ajánlott mosási hőmérsékletet. Vörösborfolt esetén az optimális mosási hőmérséklet 40-60 °C.

A folt ellenőrzése

Ellenőrizze, hogy a mosást követően a folt eltűnt-e. Ha nem, akkor áztassa be a foltos ruhát néhány órára a kiválasztott Persil mosószer meleg vizes oldatába. A folttisztítás hatékonyságának javítása érdekében növelje az adagot és válasszon intenzív, továbbá hosszabb időtartamú mosási programot a következő mosásnál.

Vörösborfolt eltávolítása különböző abroszszövetekből

Az abrosz szövetének fajtája meghatározó lehet abból a szempontból, hogy hogyan kell eltávolítani a vörösborfoltokat és tisztán tartani az abroszt. Ha például az abrosz vagy az asztalkendő lenvászon, illetve pamut anyagú, akkor a folt eltávolítható a fenti módszerekkel és gépi mosással.

A vinil anyagú abroszok likacsos szerkezetűek, ami azt jelenti, hogy a borban található csersav állandó foltot ejthet a szöveten, ha túl sokáig nem kezdik meg a folt tisztítását. A vinil tisztítható mind kíméletes, mint pedig intenzívebb módszerekkel, azonban a tisztítást követően öblítésnek és szárításnak kell következnie. Ha a ruhát nedvesen hagyja vagy a folttisztítót túl hosszú ideig hagyja a folton, akkor a vinil kifakulhat, károsodhat vagy rideggé válhat.

Rászáradt vörösborfolt eltávolítása abroszból

Ha a vörösbor megszáradt, akkor fel kell éleszteni a foltot, hogy teljesen megszabadulhassunk attól. A kiválasztott mosószert és meleg vizet összekeverve készítsen áztatóoldatot és tegye bele a foltos abroszt. Áztassa egy órán keresztül, majd végezzen előkezelést a mosószerrel és mossa ki az abroszt a fentiek szerint.

Az ital bármikor kilöttyenhet; ha ez előfordul, akkor Önnek készen kell állnia egy gyors megoldással. Ezeket a tanácsokat követve eltüntetheti a vörösborfoltokat abroszaiból és asztalkendőiből.

További termékek

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Universal Mosópor

  • Persil Deep Clean erő a tökéletesen tiszta és ragyogó fehér ruhákért.

    Persil Universal Gél

  • A Persil mosóporban megbízhat, mert tökéletes mosási eredményt és higiénikus tisztaságot nyújt ruhái számára.

    Persil Color Mosópor

Latest articles

  • Teljesen mindegy, hogy a foltot gyümölcs- vagy zöldséglé okozta, ha szeretne megszabadulni tőle, gyorsan kell cselekednie.

    Gyümölcsléfolt eltávolítása

  • Bár a ruházaton és a háztartási textíliákon gyakran találkozhatunk sötét és makacs tintafoltokkal, illetve tollnyomokkal, azonban néhány nagyon könnyű módszerrel eltávolíthatja azokat és folytathatja megszokott tevékenységét a nap hátralévő részében.

    Tintafoltok és tollnyomok eltávolítása

  • A kurkuma a ruháján meglehetősen nehezen tisztítható foltot okozhat.

    Kurkumafolt eltávolítása